Tejmentes – zabpelyhes Rákóczi „túrós” gluténmentes torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy tejmentes, gluténmentes Rákóczi túrós torta recepttel bővült.
Régen, még a tejfehérjementes életemben imádtam a Rákóczi túrós tortát, anyukám sárgabaracklekvárjával, a kissé megpirult tojásfehérjehabbal a tetején. Készítettem már egy fantasztikusan egyszerű almás zabpelyhes gluténmentes süteményt, ezt gondoltam újra. A végeredmény? Minden képzeletet felülmúl.
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához 10 szelet):
- 500 g növényi túróalternatíva
- 2 db közepes méretű (M-es) tojássárgája
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 160 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehely
- 210 g It’s us Miklos universal gluténmentes lisztkeverék
- 150 g növényi vajalternatíva (margarin)
- 150 g cukor
- 80 g sárgabaracklekvár
- 3 csomag vaníliáscukor
- csipet só
- nagyon fontos: sütőpapír
Tojáshabhoz:
- 2 db közepes méretű (M-es) tojásfehérje
- 150 g kristálycukor
- 80 g víz
- 250 g kristálycukor
Tetejére:
- 40 g sárgabaracklekvár
A gluténmentes Rákóczi-túrós torta elkészítése:
- Növényi túrót törjük össze.
- Reszeljük rá a citromhéjat.
- Adjuk hozzá az egyik csomag vaníliáscukrot is.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki a száraz összetevőket!
- A liszthez mérjük a zabpelyhet, sót cukrot és egy csomag vaníliás cukrot is.
- Ezt is alaposan keverjük össze.
- A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt.
- A száraz összetevők egy harmad részét simítsuk el a tortaforma alján!
- A tortaforma aljára reszeljük a fél adag növényi vajalternatívát.
- Erre pakoljuk a „túrós” réteg harmadát.
- Ismételjük meg a száraz réteggel újra.
- Erre kenjük rá a baracklekvárt.
- Pakoljuk meg a „túróréteg” másik felével.
- A tetejére hagyjunk lisztezett réteget.
- Erre reszeljük a maradék növényi vajalternatívát!
- Szórjuk rá a két vaníliás cukrot is.
- Előmelegített 180 °C -os sütőben süssük aranybarna színűre a tetejét, kb. 25-30 perc alatt.
- Érdemes egy tepsibe tenni a tortaformát, hogy a kifolyó növényi helyettesítő ne égjen rá a sütő aljára!
- Teljesen kihűlve folytatjuk a torta díszítését, elkészítését.
- A tojásfehérjét a 150 g cukorral robotgépben elkezdjük felverni.
- Közben vízből és a másik adag cukorból szirupot főzünk.
- Ha a szirup elérte a 120 °C fokot, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a közepes fokozatra állított, robotgépben verődő tojáshabunkhoz, majd magas fokozaton szobahőmérsékletig verjük.
- Közben kihűlt a torta is.
- Ha már szobahőmérsékletű a kemény tojáshabunk, kenjük le a torta tetejét egy jó adaggal.
- A maradékot töltsük be habzsákba és nyomjunk körbe akár két sorban is habrózsákat.
- A torta közepére kenjünk sárgabaraclekvárt.
- Zsebsárkánnyal pirítsuk
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 45 perc és pihentetés, amíg ki nem hűl
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet tejmentes – zabpelyhes Rákóczi „túrós” gluténmentes tortában |
Energia | 34451 kJ / 5838 kcal | 2446 kJ / 584 kcal |
Zsír | 237,2 g | 23,7g |
amelyből telített zsírsavak | 167,0 g | 16,7 g |
Szénhidrát | 845,4 g | 84,5 g |
amelyből cukrok | 513,8 g | 51,4 g |
Rost | 19,4 g | 1,9 g |
Fehérje | 40,6 g | 4,1 g |
Só | 7,50 g | 0,75 g |
A tejmentes, gluténmentes Rákóczi-túrós torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor gluténmentes zabpehely hamis túró Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék margarin sárgabarack lekvár tojásfehérje tojássárgája torta vaníliás cukor víz