Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tejmentes – zabpelyhes Rákóczi „túrós” gluténmentes torta

gluténmentes rákóczi túrós torta receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy tejmentes, gluténmentes Rákóczi túrós torta recepttel bővült.

Régen, még a tejfehérjementes életemben imádtam a Rákóczi túrós tortát, anyukám sárgabaracklekvárjával, a kissé megpirult tojásfehérjehabbal a tetején. Készítettem már egy fantasztikusan egyszerű almás zabpelyhes gluténmentes süteményt, ezt gondoltam újra. A végeredmény? Minden képzeletet felülmúl.

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához 10 szelet):

  • 500 g növényi túróalternatíva
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojássárgája
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 160 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehely
  • 210 g It’s us Miklos universal gluténmentes lisztkeverék
  • 150 g növényi vajalternatíva (margarin)
  • 150 g cukor
  • 80 g sárgabaracklekvár
  • 3 csomag vaníliáscukor
  • csipet só
  • nagyon fontos: sütőpapír

Tojáshabhoz:

  • 2 db közepes méretű (M-es) tojásfehérje
  • 150 g kristálycukor
  • 80 g víz
  • 250 g kristálycukor

Tetejére:

  • 40 g sárgabaracklekvár

A gluténmentes Rákóczi-túrós torta elkészítése:

  • Növényi túrót törjük össze.
  • Reszeljük rá a citromhéjat.
  • Adjuk hozzá az egyik csomag vaníliáscukrot is.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki a száraz összetevőket!
  • A liszthez mérjük a zabpelyhet, sót cukrot és egy csomag vaníliás cukrot is.
  • Ezt is alaposan keverjük össze.
  • A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt.
  • A száraz összetevők egy harmad részét simítsuk el a tortaforma alján!
  • A tortaforma aljára reszeljük a fél adag növényi vajalternatívát.
  • Erre pakoljuk a „túrós” réteg harmadát.
  • Ismételjük meg a száraz réteggel újra.
  • Erre kenjük rá a baracklekvárt.
  • Pakoljuk meg a „túróréteg” másik felével.
  • A tetejére hagyjunk lisztezett réteget.
  • Erre reszeljük a maradék növényi vajalternatívát!
  • Szórjuk rá a két vaníliás cukrot is.
  • Előmelegített 180 °C -os sütőben süssük aranybarna színűre a tetejét, kb. 25-30 perc alatt.
  • Érdemes egy tepsibe tenni a tortaformát, hogy a kifolyó növényi helyettesítő ne égjen rá a sütő aljára!
  • Teljesen kihűlve folytatjuk a torta díszítését, elkészítését.
  • A tojásfehérjét a 150 g cukorral robotgépben elkezdjük felverni.
  • Közben vízből és a másik adag cukorból szirupot főzünk.
  • Ha a szirup elérte a 120 °C fokot, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a közepes fokozatra állított, robotgépben verődő tojáshabunkhoz, majd magas fokozaton szobahőmérsékletig verjük.
  • Közben kihűlt a torta is.
  • Ha már szobahőmérsékletű a kemény tojáshabunk, kenjük le a torta tetejét egy jó adaggal.
  • A maradékot töltsük be habzsákba és nyomjunk körbe akár két sorban is habrózsákat.
  • A torta közepére kenjünk sárgabaraclekvárt.
  • Zsebsárkánnyal pirítsuk

Jó étvágyat kívánok

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 45 perc és pihentetés, amíg ki nem hűl

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet tejmentes – zabpelyhes Rákóczi „túrós”
gluténmentes tortában
Energia 34451 kJ / 5838 kcal 2446 kJ / 584 kcal
Zsír 237,2 g 23,7g
  amelyből telített zsírsavak 167,0 g 16,7 g
Szénhidrát 845,4 g 84,5 g
  amelyből cukrok 513,8 g 51,4 g
Rost 19,4 g 1,9 g
Fehérje 40,6 g 4,1 g
7,50 g 0,75 g

A tejmentes, gluténmentes Rákóczi-túrós torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

rákóczi túrós gluténmentes torta recept

Kategória: , , , , ,