Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Vivica kocka – gluténmentes sütemény hozzáadott cukor nélkül

Egy kedves olvasónk – Péter Vincze Éva – újabb recepttel lepett meg bennünket.

A saját receptem “mentes változata”, aránylag hamar elkészíthető finom és mutatós gluténmentes sütemény.

Kommentálta Éva

Vivica kocka gluténmentes sütemény receptVivica kocka (glutén- és cukormentes)

Hozzávalók 32 db gluténmentes sütemény lesz belőle (A tepsi belső mérete: 20 cm x 29 cm)

Piskótához:

  • 4 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál Eritvia 1:4 (Eritrit+Stevia)  cukorhelyettesítő + 2,5 ml (fél kupak) Süssina folyékony édesítőszer
  • 70 g lenmagliszt
  • 1/2 csomag gluténmentes sütőpor (6 g)

Meggyes réteghez:

  • 300 g magozott meggy
  • 2 cs. Haas gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 300 ml Joya (vagy Alpro) kókuszital
  • 2,5 ml Süssina folyékony édesítőszer

Habhoz:

  • 3-4 dl Hulala cukormentes növényi tejszín
  • 2,5 ml Süssina folyékony édesítőszer
  • vanília aroma

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztjuk, hozzáadjuk a 4 kanál vizet és gépi habverővel kemény habbá verjük.
  • Beletesszük a tojások sárgáját, az édesítőszereket, néhány percig tovább verjük.
  • Ezután kézi habverővel (2-3 részletben) belekeverjük a sütőporos lenmaglisztet, majd kikent és lisztezett  (lemagliszttel vagy kukoricakeményítővel) tepsiben, előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel, 170 °C fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
  • A magozott meggyet összeturmixoljuk, felöntjük kókuszitallal úgy, hogy összesen 6 dl legyen.
  • A pudingporokat a meggyes lével és az édesítővel összekeverjük, majd  felforraljuk. A masszát ráöntjük a tepsiben lévő piskótára (nem fontos előtte kihűteni). Ezután hagyjuk hűlni.
  • A tejszínt az édesítővel és kevés vanília aromával kemény habbá verjük, a szobahőmérsékletűre hűlt süteményre simítjuk. Díszíthetjük magozott meggyel, tejszínhabbal.

Elkészítési idő: kb. 90 perc

  • előkészület: 10-15 perc
  • sütés 15-20 perc
  • meggykrém: 10 perc
  • hűtés: 20 perc
  • habverés, összeállítás és díszítés: 30 perc

Nehézségi szint: közepes

Tápanyagtartalom az egészben 32 db. esetén
1 db. kockában
Energia 8485 kJ / 2031 kcal 266 kJ / 64 kcal
zsír 126,7 g 4,0 g
  amelyből telített zsírsavak 99,1 g 3,1 g
Szénhidrát 162,4 g 5,1 g
  amelyből cukrok 72,7 g 2,3
Rost 31,4 g 1,0 g
Fehérje: 45,0 g 1,4 g
1,1 g 0,03

A gluténmentes sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Vivica kocka gluténmentes sütemény recept

Kategória: ,