psyllium rost (útifűmaghéj)
Egyik legismertebb növényi rost a Psyllium husk (útifűmaghéj/Fiber Husk), amelynek több, mint 80%-a élelmi rost.
A psyllium az egyik legjobb sikérhelyettesítő, amivel a gluténmentes tészták gyúrhatóvá, formálhatóvá tehetőek. A tészta megfelelő állományának elérése mellett az emésztőrendszerünk működésére is pozitív hatással bír.
1-2 kávéskanál psylliumot célszerű körülbelül 2 dl folyadékban elkeverni, és ez után a tésztához keverni. Az útifűmaghéj önállóan levesek, főzelékek sűrítésére is alkalmas, azonban íze meghatározó, célszerű fokozatosan beépíteni az étrendbe.
Gluténmentes receptek a sikérhelyettesítő útifűmaghéjjal.
Nagyon egyszerű gluténmentes piskóta recept
2015. április 24.Gyorsan elkészíthető, olcsó almás gluténmentes piskóta recept, ez is kipróbált GM recept, amelyet egy kedves olvasónk küldött be szerkesztőségünknek. Bővebben
Házi gluténmentes müzli-keverék – induljon jól a napunk!
2015. április 22.Készítsünk GM müzlit házilag! A legtöbb készen kapható gluténmentes müzli-keverék csak speciális boltokban elérhető, általában igen magas áron, ezért úgy gondoltuk, készítünk egy keveréket,... Bővebben
Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér
2015. március 26.Lehet kenyeret sütni gluténmentes lisztből? Hangzik a kérdés sokszor. Féltünk tőle mi is, de kipróbáltuk! Az eredmény, pedig magáért beszél! Könnyen elkészíthető, magas rosttartalmú,... Bővebben
Sajtos rúd, a vendégváró finomság – olcsó, gyors
2015. február 27.Legújabb olcsó gluténmentes receptünket ajánljuk mindazoknak, akik időhiánnyal küzdenek a vendégség előtt, ugyanis a recept pillanatok alatt elkészíthető, a végeredmény pedig önmagáért beszél. Bővebben
Fánk, természetesen gluténmentesen
2015. február 22.Gluténmentes fánk receptünkkel bebizonyítottuk, hogy nem kell mindenképpen ragaszkodni a készen kapható lisztkeverékekhez, egy általunk összeállított lisztkeverék is ugyanazt az élményt tudja nyújtani, mint... Bővebben
Gluténmentes csokis keksz a hűvösebb napokra – 1 óra alatt
2015. január 11.Egyre jobban rövidülnek a nappalok és érkezik a hűvösebb idő. Ilyenkor egy jó meleg plédre, egy kellemes könyvre és valamilyen melengető italra vágyik az... Bővebben
Gluténmentes amerikai palacsinta recept
2015. január 4.“Kezd a napot mosolyogva és éld túl!” - hangzik a közismert mondás. Legújabb gluténmentes receptünket a közelgő borús reggelek megszépítésére készítettük. Amerikai palacsinta gluténmentesen.... Bővebben
Mandulás gluténmentes aprósütemény
2014. december 14.Elérkezett a várva várt időszak, amikor a sütemények illata járja be az otthonokat. Következő receptünk egy egyszerű mandulás keksz, amely bátran díszíthető, formázható az... Bővebben
Sütőtökös gluténmentes gnocchi
2014. november 27.A gnocchi (ejtsd: nyokki), vagy, ahogy mi hívjuk a „nudli” az olasz konyha kedvelt étele, amely gyorsan elkészíthető laktató étel a családnak a mindennapokra.... Bővebben
Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
2014. október 31.Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy hogy spóroljunk a Schär,... Bővebben
Quiche: egy újabb francia különlegesség, gluténmentesen
2014. október 26.Amennyire bonyolultnak tűnik a nevéből adódóan, annyira egyszerű ételről van szó! A quiche (ejtsd: kis) melegen és hidegen egyaránt fogyasztható egytálétel, amely ideális főételnek... Bővebben
Pizzaparty gluténmentesen? Persze! Gluténmentes pizza 1 óra alatt.
2014. október 13.Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy a társaság pizzát rendel és nekünk csak a saláta marad vagy az általunk vitt ropogtatni-való? Ne maradjunk ki a... Bővebben