psyllium rost (útifűmaghéj)

Egyik legismertebb növényi rost a Psyllium husk (útifűmaghéj/Fiber Husk), amelynek több, mint 80%-a élelmi rost.
A psyllium az egyik legjobb sikérhelyettesítő, amivel a gluténmentes tészták gyúrhatóvá, formálhatóvá tehetőek. A tészta megfelelő állományának elérése mellett az emésztőrendszerünk működésére is pozitív hatással bír.
1-2 kávéskanál psylliumot célszerű körülbelül 2 dl folyadékban elkeverni, és ez után a tésztához keverni. Az útifűmaghéj önállóan levesek, főzelékek sűrítésére is alkalmas, azonban íze meghatározó, célszerű fokozatosan beépíteni az étrendbe.
Gluténmentes receptek a sikérhelyettesítő útifűmaghéjjal.

Sütőtökös gluténmentes gnocchi
2014. november 27.A gnocchi (ejtsd: nyokki), vagy, ahogy mi hívjuk a „nudli” az olasz konyha kedvelt étele, amely gyorsan elkészíthető laktató étel a családnak a mindennapokra.... Bővebben

Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
2014. október 31.Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy hogy spóroljunk a Schär,... Bővebben

Quiche: egy újabb francia különlegesség, gluténmentesen
2014. október 26.Amennyire bonyolultnak tűnik a nevéből adódóan, annyira egyszerű ételről van szó! A quiche (ejtsd: kis) melegen és hidegen egyaránt fogyasztható egytálétel, amely ideális főételnek... Bővebben

Pizzaparty gluténmentesen? Persze! Gluténmentes pizza 1 óra alatt.
2014. október 13.Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy a társaság pizzát rendel és nekünk csak a saláta marad vagy az általunk vitt ropogtatni-való? Ne maradjunk ki a... Bővebben

Gluténmentes palacsinta köles – hajdina – kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel
2014. október 11.Sok gluténmentes palacsintareceptet találni, mi azonban szeretnénk bemutatni egy újabb változatot. A recept fejlesztésének célja, az újonnan bemutatott gluténmentes alapanyagok használatának népszerűsítése, valamint a... Bővebben

Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel
2014. szeptember 30.Sikérhelyettesítőkkel való első kísérletezésünk eredménye ez a fantasztikus kakaós csiga lett, mely különleges összetevőinek köszönhetően nem csak érzékszerveinknek kedvez, hanem emésztőrendszerünknek is. Bővebben