Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Málnás gluténmentes sajttorta

Málnás gluténmentes sajttortaHozzávalók:

Tésztához:

  • 120g barna rizsliszt
  • 120g kölespehely
  • 1 evőkanál psyllium (útifűmaghéj)
  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag reszelt citromhéj (1 citrom reszelt héja)
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál kristálycukor

Krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g natúr joghurt
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 200 g kristálycukor
  • 3 db M-es méretű tojás
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 teáskanál vanília aroma

Díszítéshez:

  • 100 g málna
  • 2 teáskanál kristálycukor

Elkészítés:

  • A barna rizslisztet, a kölespelyhet, a vaníliakivonatot, kristálycukrot és a reszelt citromhéjat keverjük össze.
  • A psylliumot adjuk hozzá a vizhez, majd keverjük addig, amíg puding állagú nem lesz (kb. 2 perc), majd dolgozzuk hozzá az összekevert száraz hozzávalókhoz.
  • Béleljünk ki egy kapcsos sütőformát sütőpapírral, nyomkodjuk bele az összekevert tésztát majd 180 °C-on 10 percig süssük elő.
  • A krémsajtot habverővel habosítsuk kb. 3 percig, majd adjuk hozzá a cukrot és a vanília aromát, végül egyenként a megmosott tojásokat és keverjük addig, míg homogén nem lesz a krém.
  • Ha kihűlt az alap, öntsük rá a krémet.
  • A málnát mossuk meg, tegyük egy lábosba, szórjuk meg a cukorral, majd főzzük össze pár perc alatt folyamatos keverés mellett. Ha kész, egy szűrőn passzírozzuk át, majd díszítsük ízlés szerint a tortát. (Tipp: a krém tetejét pöttyözzük be a málnával, és egy fogpiszkálóval húzzuk szét.)
  • A tortaforma alját és az oldalát 4-5 rétegben burkoljuk alufóliával. Ahol van a széle az alufóliának, ott kössük meg egy madzaggal, hogy a víz ne kerüljön be a süteményhez.
  • Forraljunk vizet, majd egy nagyobb tepsibe öntsük bele. (Nem kell sokat beleönteni, kb. 0,5 l), majd helyezzük bele a sajttortánkat.
  • Előmelegített sütőben 165°C-on süssük 65 percig, 30 perc elteltével a tetejét fedjük be alufóliával, és így süssük tovább.
  • Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  • Másnap a maradék málnával tálalva fogyasszuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: kezdő

A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , ,

Ad