Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Zserbós csiga – gluténmentes recept

gluténmentes zserbós csiga receptHozzávalók 15-18 db-hoz:

A töltelékhez:

  • kb. 10 dkg darált dióbél
  • 3-4 dkg porcukor
  • 8 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 10 dkg gluténmentes étcsokoládé (60%-os) felaprítva/lereszelve

Elkészítés:

  • A langyos tej felébe beleszórjuk az élesztőt és egy kiskanálnyi cukrot és letakarva hagyjuk felfutni.
  • A tej másik felében alaposan elkeverjük az útifűmaghéjat.
  • Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a cukrot, az útifűmaghéjas keveréket, a felfuttatott élesztőt és a tojást és összekeverjük, majd az egészet a két liszt keverékéhez adjuk és gyúrni/dagasztani kezdjük.
  • Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis rizslisztet, hogy ne legyen ragacsos a tészta – akkor jó, ha elválik az edény falától.
  • Pihentetjük 30 percig, majd rizsliszttel megszórt gyúródeszkán nagy téglalappá nyújtjuk.
  • A tésztát megkenjük a lekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert dióbéllel és a felaprított étcsokoládéval.
  • Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, majd 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk és az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 200 °C fokos sütőbe toljuk és kb.15 percig sütjük (bár sütőtől függően lehet ez az idő rövidebb/picit hosszabb is).
    Akkor jó, ha kezd megpirulni a tészta.

Elkészítési idő: 70 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápérték egy darabban (15 db esetében):

Energia 279,1 kcal / 1166,6 kJ
Zsír 10,2 g
Szénhidrát 42,3 g
Fehérje 3,2 g
Élelmi rost 3 g

A gluténmentes zserbós csiga recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

* Laktózintolerancia esetén használható laktózmentes tej és vaj is!

Kategória: ,