Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A tökéletes köleskenyér – chia- és lenmaggal

Egészséges kenyér sütése gluténmentesen? Megmutatjuk, hogy nem lehetetlen! Legújabb receptünk bármelyik este pillanatok alatt összedobható, a sütési idő alatt elrendezhetjük az esti teendőket, reggel pedig boldogan falatozhatjuk a frissen sült finomságot!

köleskenyér gluténmentes kenyér receptHozzávalók:

  • 200 g kölesliszt
  • 30 g lenmagliszt
  • 30 g kölespehely
  • 40 g chiamag
  • 20 g lenmag és kb. 2-3 g a szóráshoz
  • 15 g psyllium – útifűmag héj (2 evőkanál)
  • 500 ml langyos víz
  • 5 g szárított élesztő
  • 1 teáskanál só (8 g)
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 50 °C fokra.
  • Egy sütőtálat pár csepp olívaolajjal enyhén olajozzunk ki, majd szórjuk ki egy kevés kölesliszttel, éppen csak annyira, hogy hajszálvékonyan befedje.
  • Egy mérőedényben mérjünk ki 500 ml langyos vizet, majd adjuk hozzá a két evőkanál psylliumot és keverjük el jó alaposan, majd hagyjuk, hogy a psyllium megkösse a vizet és zselé állagúvá váljon.
  • A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd kézi mixer dagasztókarral, kis fokozaton kezdjük el összeállítani a tésztát úgy, hogy fokozatosan hozzáadjuk a zselé állagú psylliumot és az olívaolajat. Kb. 5 percig dagasszuk. Ezután kezünkkel formázzuk „tégla” vagy ovális alakúvá (sütőformától függően) és tegyük bele az előkészített formába.
  • A tésztát egyengessük el, majd szórjuk meg egy kevés lenmaggal.
  • Egy éles kést enyhén nedvesítsünk be, majd vágjunk vékony barázdákat a kenyér tetején.
  • Az így előkészített kenyeret helyezzük a sütőbe és kelesszük 60 percig 50 °C fokon.
  • Ezután vegyük ki, enyhén nedvesítsük be a tetejét és süssük tovább 20 percig 220 °C fokon.
  • Ha elkészült, sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ha előző este elkészítjük, konyharuhával takarjuk le, hogy ne száradjon ki.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

TIPP: lassú felszívódású, IR diétába is beépíthető

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy szeletre (22 esetében) vonatkoztatva:

Egész adag Egy szelet
Energia 2308 kcal / 9647,4 kJ 105 kcal /438,9 kJ
Fehérje 38,5 g 1,8 g
Zsír 51,3 g 2,3 g
Szénhidrát 184,1 g 8,4 g
Élelmi rost 48,8 g 2,2 g

A gluténmentes kenyér receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , , ,