A tökéletes köleskenyér – chia- és lenmaggal
Egészséges kenyér sütése gluténmentesen? Megmutatjuk, hogy nem lehetetlen! Legújabb receptünk bármelyik este pillanatok alatt összedobható, a sütési idő alatt elrendezhetjük az esti teendőket, reggel pedig boldogan falatozhatjuk a frissen sült finomságot!
- 200 g kölesliszt
- 30 g lenmagliszt
- 30 g kölespehely
- 40 g chiamag
- 20 g lenmag és kb. 2-3 g a szóráshoz
- 15 g psyllium – útifűmag héj (2 evőkanál)
- 500 ml langyos víz
- 5 g szárított élesztő
- 1 teáskanál só (8 g)
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 50 °C fokra.
- Egy sütőtálat pár csepp olívaolajjal enyhén olajozzunk ki, majd szórjuk ki egy kevés kölesliszttel, éppen csak annyira, hogy hajszálvékonyan befedje.
- Egy mérőedényben mérjünk ki 500 ml langyos vizet, majd adjuk hozzá a két evőkanál psylliumot és keverjük el jó alaposan, majd hagyjuk, hogy a psyllium megkösse a vizet és zselé állagúvá váljon.
- A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd kézi mixer dagasztókarral, kis fokozaton kezdjük el összeállítani a tésztát úgy, hogy fokozatosan hozzáadjuk a zselé állagú psylliumot és az olívaolajat. Kb. 5 percig dagasszuk. Ezután kezünkkel formázzuk „tégla” vagy ovális alakúvá (sütőformától függően) és tegyük bele az előkészített formába.
- A tésztát egyengessük el, majd szórjuk meg egy kevés lenmaggal.
- Egy éles kést enyhén nedvesítsünk be, majd vágjunk vékony barázdákat a kenyér tetején.
- Az így előkészített kenyeret helyezzük a sütőbe és kelesszük 60 percig 50 °C fokon.
- Ezután vegyük ki, enyhén nedvesítsük be a tetejét és süssük tovább 20 percig 220 °C fokon.
- Ha elkészült, sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ha előző este elkészítjük, konyharuhával takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
TIPP: lassú felszívódású, IR diétába is beépíthető
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy szeletre (22 esetében) vonatkoztatva:
Egész adag | Egy szelet | |
Energia | 2308 kcal / 9647,4 kJ | 105 kcal /438,9 kJ |
Fehérje | 38,5 g | 1,8 g |
Zsír | 51,3 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 184,1 g | 8,4 g |
Élelmi rost | 48,8 g | 2,2 g |
A gluténmentes kenyér receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: chia mag élesztő IR barát GM receptek köles pehely kölesliszt lenmag lenmagliszt olívaolaj psyllium rost (útifűmaghéj)