Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Kakaós vörösáfonyás gluténmentes keksz – cukormentes

Kezdjünk el együtt hangolódni az ünnepekre! Ajándékozzunk házi készítésű finomságokat karácsonyra! Legújabb receptünk amellett, hogy gluténmentes, hozzáadott cukrot sem tartalmaz!

Kakaós cukormentes gluténmentes kekszHozzávalók kb. 25 db gluténmentes kekszhez:

  • 100 g kölesliszt
  • 50 g hajdinapehely
  • 10 g gluténmentes kakaópor (20-22% kakaótartalmú)
  • 10 g psyllium (útifűmag héj)
  • 2 g sütőpor (1 csapott teáskanál)
  • 70 g xilit (nyírfacukor)
  • 100 g margarin
  • ½ narancs kifacsart leve és reszelt héja (kb. 80 g)
  • 60 g hozzáadott cukor nélküli aszalt vörösáfonya

Elkészítés:

  • A száraz hozzávalókat mérjük ki, a vörösáfonyát aprítsuk fel, majd keverjük össze az alapanyagokat.
  • A narancsot mossuk meg, héját reszeljük le, levét facsarjuk ki és keverjük a száraz hozzávalókhoz.
  • A margarint enyhén olvasszuk fel (ne forrjon fel!), majd adjuk a száraz hozzávalókhoz és gyúrjuk tésztává.
  • A masszából vegyünk ki diónyi golyókat, kezünkkel formázzuk belőle korongokat és így tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  • A megformázott kekszeket tegyük a sütőbe és süssük készre kb. 15 perc alatt.
  • Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban több hétig is eláll!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy darabra vonatkoztatva (25 db esetén):

Energia 80 kcal / 334,4 kJ
Fehérje 0,8 g
Zsír 3,5 g
Szénhidrát 9,0 g
Élelmi rost 1,0 g

A gluténmentes keksz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , , ,

Ad