Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Francia galette – hajdinalisztes palacsinta

galette hajdinalisztes gluténmentes palacsintaHozzávalók 4 darabhoz:

Elkészítés:

  • 1 dl vízhez adjuk hozzá az 1 teáskanál útifűmaghéjat majd keverjük addig, míg zselés állagot nem kapunk.
  • A lisztet mérjük ki, adjunk hozzá 1 csipet sót, ízlés szerint egy kevés fokhagyma granulátumot, majd keverjük hozzá a psylliumot és a szódavizet, majd keverjük simára a masszát.
  • A kész tésztát fedjük le, majd tegyük estére a hűtőszekrénybe. (Ha erre nincs időnk, tegyük be egy fél órára a hűtőbe.)
  • Reggel a hűtőből kivéve keverjük át, ha szükséges adjunk hozzá egy kevés szódavizet, majd süssük ki a palacsintákat.
  • A palacsintasütőt vékonyan kiolajozva kezdjük el melegíteni, majd egy merőkanállal vegyünk a tésztából és folyamatosan csurgassuk a tésztát a palacsintasütőre, miközben azt körkörös mozdulatokkal mozgatjuk, hogy a tészta szétterüljön.
  • A serpenyőt a tűzhelyre visszatéve elkezdjük sütni a palacsintát.
  • Amikor a tészta kezd szilárdulni (a széleinél kezd elválni a serpenyőtől, kb.: 40-50 mp), egy lapos kanál segítségével óvatosan lazítsuk fel a tésztát és gyors mozdulattal fordítsuk át, majd a másik oldalát is süssük meg, kb 30 mp-ig.
  • A kész palacsintát borítsuk egy tányérra és folytassuk a sütést, amíg el nem fogy a tésztánk. (Az egymásra halmozott palacsintákat takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.)
  • A kész palacsinták közepére tegyünk házi szendvicskrémet(például tonhalkrémet, kecskesajt krémet), vagy akár friss salátát, zöldségeket, sonkát és sajtot, majd 4 oldalról hajtsuk fel az oldalát úgy, hogy a közepén egy kevés rést hagyunk.
  • Fogyasszuk reggelire, vagy vacsorára!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1 éjszaka vagy fél óra pihentetés + 15 perc

Nehézségi szint: kezdő

TIPP: IR diétába is beépíthető, reggelire 30g szénhidrát javasolt, ízért figyeljünk oda az adagra!

Tápanyagtartalom egy adagra vonatkoztatva, töltelék nélkül:

Energia 93,6 kcal / 391,3 kJ
Fehérje 3,2 g
Zsír 0,8 g
Szénhidrát 18,4 g
Élelmi rost 3,4 g

A hajdinalisztes gluténmentes palacsinta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , , ,

Ad