Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Gluténmentes amerikai palacsinta recept

Amerikai palacsinta recept gluténmentesen alternatív gabonákkal.Hozzávaló kb. 20 db amerikai palacsintához:

  • 200 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1,5 evőkanál kristálycukor
  • fél teáskanál útifűmaghéj (psyllium)
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 50 g vaj (sima vagy laktózmentes)
  • 3 dl tej (sima vagy laktózmentes) + 0,5 dl a hígításhoz
  • napraforgó olaj a sütéshez

Elkészítés:

  • A liszteket kimérjük és összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőport, a psylliumot és a kristálycukrot.
  • A tojást megmossuk, feltörjük és a lisztes keverékhez adjuk.
  • Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet, majd legvégül a felolvasztott margarint. Addig keverjük, míg egynemű tejszínsűrűségű masszát kapunk.
  • A palacsintasütőt szilikon ecset segítségével vékonyan kiolajozzuk és elkezdjük forrósítani, majd ha az olaj felmelegedett, közepes lángra kapcsoljuk a tűzhelyet.
  • A masszából merőkanál segítségével három kört csurgatunk a palacsintasütőre (kb.: 8-10 cm átmérőjűeket) és elkezdjük sütni a palacsintákat. A kis masszák elkezdenek nőni széltében és vastagságukban is.
  • Sütőlapáttal nyúljunk a tészta alá. Amikor halványbarna a tészta és a teteje még folyós (kb.: 1 perc sütés után), akkor hirtelen mozdulattal fordítsuk át a palacsintákat, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Ezt az oldalukat már kevesebb ideig kell sütni. (kb.: 40 másodperc)
  • A kész palacsintákat tegyük egy tányérra és takarjuk le, hogy ne száradjanak ki. Folytassuk a palacsinták sütését, amíg a tészta el nem fogy. Minden újabb adag sütése előtt keverjük át a tésztát. Ha túlságosan besűrűsödik a massza, hígítsuk fel kb.: 0,5 dl tejjel.
  • Az elkészült palacsintákat fogyasszuk még melegen és ízesítsük kedvünknek megfelelően, lekvárral, juharsziruppal, mogyorókrémmel, csokoládéöntettel, tejszínhabbal, stb.
    (A képen baracklekvár látható.)

Elkészítési idő: 50 perc

  • Előkészítés: 10 perc
  • Sütés: 40 perc

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , , , , ,

Ad