Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Mandulás gluténmentes aprósütemény

mandulás gluténmentes aprósütemény altertaív gabonákkal és sikérhelyettesítőkkelHozzávalók kb.: 2 tepsi gluténmentes aprósüteményhez:

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra
  • A tepsiket kibéleljük sütőpapírral.
  • A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a psylliumot, a porcukrot.
  • Ha nem kapunk darált mandulát, vagy hámozott mandulát, akkor a mandula héját könnyen eltávolíthatjuk úgy, hogy forrásban lévő vízbe helyezzük a mandulaszemeket, majd ezután ujjaink összecsippentésével levesszük róla a megpuhult héjat, alaposan megszárítjuk, majd így daráljuk le. A finomra darált mandulát a száraz összetevőkhöz adjuk.
  • A tojásokat megmossuk, szétválasztjuk majd a sárgákat a száraz hozzávalókhoz adjuk. (Fehérjéből készíthetünk habcsókot)
  • A margarint hozzáadjuk az alapanyagokhoz és egynemű tésztává gyúrjuk.
  • A tésztából golyót formálunk, fóliába csomagoljuk és kb. fél órára a hűtőbe helyezzük.
  • Hűtőből kivéve lisztezett deszkán, vagy konyhapulton 5 mm vastagságúra nyújtjuk és a választott formákkal kiszúrjuk a mintákat (süteménypecsét segítségével egyéni mintákat is nyomhatunk a sütemények tetejére).
  • A kiszúrt süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  • A kihűlt süteményeket porcukorral szórjuk és frissen fogyasztjuk, vagy jól záródó dobozba téve akár 2-3 hétig is elállnak.

Ebből a tésztából készíthetünk linzereket is!

Ez esetben párosával szúrjuk ki a süteményeket (egyik legyen sima, másik pedig lyukas közepű), majd ezeket ragasszuk össze lekvár segítségével.

Laktózmentes margarin felhasználásával az aprósütemény együttes glutén-, illetve laktózérzékenység esetén is fogyasztható.

Elkészítés idő: 1 óra

Tészta előkészítése: 10 perc

  • Hűtés: 30 perc
  • Sütés: 15-20 perc

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , ,

Ad