Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Sütőtökös gluténmentes gnocchi

Gluténmentes nudli. Sütőtökös gluténmentes gnocchi.Készítsünk különleges ebédet az ősz alapanyagával!

Hozzávalók 2-3 személynek:

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  • A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, felszeleteljük és kimagozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük héjával lefelé, és a sütőbe tesszük 40-45 percre, míg a sütőtök meg nem puhul.
  • Ez alatt a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk és enyhén sós vízben feltesszük főni.
  • A megfőtt burgonyát leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
  • A száraz hozzávalókat – a lisztet, a kölespelyhet és a psylliumot – keverjük össze egy tálban.
  • Ha a sütőtök megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd a sütőtök húsát vájjuk ki, és a burgonyával együtt krumplinyomóval vagy villával teljesen törjük át. Az áttört burgonyát és sütőtököt keverjük el 1 tojással, majd adjuk hozzá a száraz összetevőket, a sót, ízlés szerint a fűszereket, és gyúrjuk tésztává.
  • Ha a tészta nagyon a kezünkhöz tapad, adjunk hozzá még kukoricalisztet.
  • A tésztából lisztezett munkapulton sodorjunk ujjnyi vastag hengereket, majd ezeket vágjuk fel 2-3 cm-es darabokra, majd egy villa segítségével csíkozzuk meg az így kapott nudlikat.
  • Forraljunk fel egy lábos vizet, majd tegyük bele a gnocchikat.
  • Amikor a gnocchi feljön a víz tetejére, szűrőkanál segítségével kiszedjük tányérra, ráöntjük a választott mártást és forrón tálaljuk is.

Variációk a mártáshoz:

  • Zöldfűszeres sajtmártás: besamelmártás sajttal szórva, zöld fűszerekkel ízesítve
  • Paradicsomos olívás mártás: paradicsompüré, hagyma, gomba, olívabogyó, reszelt sajt
  • Bolognai mártás: paradicsompüré, darált hús, hagyma, fűszerek, stb.

Elkészítési idő: 1 óra + a hűlési idő

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A gluténmentes gnocchi receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , , ,

Ad