Sikérhelyettesítők – gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei
A gluténérzékenyek számára, a gluténmentes diétájuk egyik megoldásra váró része a gluténmentes alapanyagokkal történő sütés.
A cöliákiásoknak azzal kell megküzdeniük, hogy az egyébként sikért nem tartalmazó, de garantáltan gluténmentes lisztek felhasználásával, hogyan tudunk nyújtható, formázható tésztát készíteni.
Ehhez segít legújabb cikkünk, melyben bemutatjuk a gluténmentes diétában alkalmazható “állagjavítókat”.
Mi a sikér?
A sikér egy vízben nem oldódó anyag, amely a búzalisztben is található gluteninből és a gliadinból víz hozzáadásával dagasztás hatására alakul ki, és kelesztés hatására válik ellenállóvá. Ez az úgynevezett fehérjeháló felel a kialakult tészta nyújthatóságáért és rugalmasságáért.
E nélkül a tészta, száraz, morzsolódó, törékeny lesz, vagyis ezek a jelzők használhatóak legjobban a gluténmentes lisztből készült tésztákra, ha nem alkalmazunk különböző helyettesítő anyagokat.
Tésztakészítés gluténmentes alapanyagokkal
A gluténmentes lisztekkel történő sütés-főzés nem minden esetben okoz gondot a cöliákiásoknak. Kevert tészták készítésekor, a hozzávalók több folyadékot, tojást, zsiradékot igényelnek a hagyományosnál, és általában a sütőforma alakja adja a sütemény – kenyér formáját, így a legtöbb esetben nincs is szükség a sikérhelyettesítők hozzáadására. Ilyen például a kevert tésztájú kuglóf, muffin, madelein, piskóta.
A problémát a kelt, omlós tészták készítésekor tapasztaljuk, amelyek elkészítése egyféle gluténmentes liszt (pl. kukoricaliszt) felhasználásával mondhatni sajnos esélytelen. Ilyen esetben nem követhetőek az alap búzaliszttel készített receptek előírásai, a megfelelő állag eléréséhez többféle hozzávalóra is szükségünk lesz.
A használható lisztekről korábban már itt írtunk (lásd a kapcsolódó cikkeknél a cikk alján), a sikér pótlásához használható alapanyagokat pedig lejjebb bemutatjuk.
Gluténmentes adalékanyagok
Az adalékanyag szóra bizonyára sokaknak összerándul a gyomra, azonban nem kell aggódni, nem az egészségre káros anyagokról beszélünk, hanem hatóságok által engedélyezett állagjavítókról. Az állag javítására használhatóak gluténmentes étkezési gumik, mint a xantángumi, guargumi, illetve növényi rostok is, mint a lupin, psyllium, manióka, pektin, agar-agar, lenmag, chiamag is.
-
A Xantángumit (E415) egy baktériumfaj (Xanthomonas campestris) a cukor erjesztése során állítja elő.
Vízben jól oldódó, fehér por állagú anyag, mely kíválóan alkalmazható a gluténmentes tészta megfelelő struktúrájának kialakításához. Általában 1 teáskanál elegendő 15 dkg gluténmentes liszthez.
-
A Guargumit vagy guarmaglisztet (E412) a guarbab magjából állítják elő.
Az élelmiszeripar gélképzőnek, kőtőanyagként, a mezőgazdaságban állati takarmányként használják, valamint a gyógyszeriparban is használatos, allergén anyagokat nem tartalmaz. Vízben oldódó emészthetetlen élelmi rost, amely segíti az emésztőrendszer működését. A Xantánhoz hasonlóan 1 teáskanálnyi mennyiség elegendő általában 15dkg gluténmentes lisztből készült tésztához a megfelelő állag eléréséhez. A legtöbb gluténmentes lisztkeverékben a guargumit és a xantángumit használják állományjavítóként, melyek speciális boltokban beszerezhetőek.
-
Agar-agar (E406)
Élelmiszer-ipari célra adalékanyagként használatos, sűrítő és gélképző tulajdonsága miatt. Magas rosttartalma a guargumihoz hasonlóan, segíti az emésztés folyamatát. Zselésítésre használják legtöbbször.
-
Egyik legismertebb növényi rost a Psyllium husk (útifűmaghéj/Fiber Husk),
amelynek több, mint 80%-a élelmi rost, így a tészta megfelelő állományának elérése mellett az emésztőrendszerünk működésére is pozitív hatással bír. 1-2 kávéskanál psylliumot célszerű körülbelül 2dl folyadékban elkeverni, és ez után a tésztához keverni. Az útifűmaghéj önállóan levesek, főzelékek sűrítésére is alkalmas, azonban íze meghatározó, célszerű fokozatosan beépíteni az étrendbe.
-
Lupin rost (csillagfűrt)
magas fehérje, zsír és rosttartalmából adódóan kedvezően befolyásolhatja a tészta állagát. Használható önmagában, vagy más liszttel összekeverve egyaránt.
-
Szentjánoskenyérmag lisztet (E410) a szentjánoskenyérfa magjából nyerik ki.
Nagy mennyiségű víz felvételére képes, így jó duzzadóképességgel, zselésítő tulajdonsággal rendelkezik, használata elterjedt az élelmiszeriparban főként péksütemények, gyümölcskészítmények, konzervek, fagylaltok készítésekor.
-
Chia mag (azték zsálya)
magas élelmi-rost tartalma, és jelentős telítetlen zsírsav tartalma miatt egyre ismertebbé kezd válni. Vízben oldva kíváló zselésítő anyagként pékáruk készítéséhez, de használják pudingokhoz, joghurtokhoz, müzlikhez is.
-
Almarost, burgonyarost
szintén megtalálható számos előre elkészített pékáruban, lisztkeverékben. Természetes rosttartalmuk miatt jó duzzadóképességűek, megkötik a vizet és segítenek a kívánt tészta kialakításában.
Érdemes megismerkedni ezekkel a kiegészítő anyagokkal, hogy a gluténmentes tésztakészítés folyamata könnyebb és zökkenőmentesebb legyen!
Gluténszennyezés kivédése is fontos!
A tésztagyúrás során nem szabad megfeledkezni a gluténszennyezés kivédéséről sem. Nem elég csak mentes alapanyagokat használni olyan konyhában, ahol gluténtartalmú lisztekkel, eszközökkel (pl. gyúródeszka, sodrófa) is dolgoznak.
Kapcsolódó receptek:
Fánk, természetesen gluténmentesen
Gluténmentes fánk receptünkkel bebizonyítottuk, hogy nem kell mindenképpen ragaszkodni a készen kapható lisztkeverékekhez, egy általunk összeállított lisztkeverék is ugyanazt az...
Gluténmentes csokis keksz a hűvösebb napokra – 1 óra alatt
Egyre jobban rövidülnek a nappalok és érkezik a hűvösebb idő. Ilyenkor egy jó meleg plédre, egy kellemes könyvre és valamilyen...
Gluténmentes amerikai palacsinta recept
“Kezd a napot mosolyogva és éld túl!” - hangzik a közismert mondás. Legújabb gluténmentes receptünket a közelgő borús reggelek megszépítésére...
Pizzaparty gluténmentesen? Persze! Gluténmentes pizza 1 óra alatt.
Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy a társaság pizzát rendel és nekünk csak a saláta marad vagy az általunk vitt ropogtatni-való?...
Gluténmentes palacsinta köles – hajdina – kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel
Sok gluténmentes palacsintareceptet találni, mi azonban szeretnénk bemutatni egy újabb változatot. A recept fejlesztésének célja, az újonnan bemutatott gluténmentes alapanyagok...
Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel
Sikérhelyettesítőkkel való első kísérletezésünk eredménye ez a fantasztikus kakaós csiga lett, mely különleges összetevőinek köszönhetően nem csak érzékszerveinknek kedvez, hanem...
Kapcsolódó bejegyzések:
A gluténmentes kenyérsütés csínja-bínja, avagy mit tegyünk, ha…
Miért nem kelt meg a gluténmentes kenyrem? MIért maradt nedves a gluténmentes kenyér? Miért lett túl száraz a gluténmenets kenyrem?...
Mi az a sikér? Mire jó a sikér? Kinek nem jó?
Mi az sikér? Miért nem fogyaszthatjuk gluténérzékenység esetén? Hogy válthatjuk ki, helyettesíthetjük a sikért a mindennapokban?
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a...
Mi az a glutén?
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon
A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 5.
Nézze meg, hogy milyen lisztek őrlemények milyen felhasználásra ajánlottak. Hasonlítsa össze az egyes gluténmentes lisztek tápérték adatait!
Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?
Mivel lehet kiváltani a búzalisztet? Milyen liszteket fogyaszthatnak a gluténérzékenyek? Melyik lisztet mire érdemes és lehet használni? Gluténmentes étrendbe illeszthető...