Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes palacsinta köles – hajdina – kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel

Készítse el a gluténmentes palacsintareceptünket alternatív gabonákkal és sikérhelyettesítővel!Sok gluténmentes palacsintareceptet találni , mi azonban szeretnénk bemutatni egy újabb változatot. A recept fejlesztésének célja, az újonnan bemutatott gluténmentes alapanyagok használatának népszerűsítése, valamint a rosttartalom növelése volt. Az eredmény egy egyszerűen elkészíthető, ízletes, gluténmentes palacsintatészta lett.

Hozzávalók kb. 10 darab palacsintához:

  • 80 g kölesliszt
  • 80 g hajdinaliszt
  • 40 g kukoricaliszt
  • 2 lapos teáskanál psyllium rost (útifűmaghéj)
  • 2 db M-s tojás
  • csipet só,
  • csipet cukor
  • 4 dl 1,5 %-os tej (vagy laktózmentes tej)
  • + kb.: 2 dl csapvíz a massza hígításához
  • 1 teáskanál napraforgóolaj a tésztához
  • + napraforgóolaj a sütéshez

Töltelék:

  • megmosott, szárától megtisztított, kimagozott, 200 g apróra vágott szilva
  • 20 g kristálycukor (de ízlés szerint lehet több is, ez kb 1 lapos evőkanálnyi mennyiség)

Elkészítés:

  • A 3 féle lisztet, a psylliumot, a csipet sót és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és lassan, de alaposan elkeverjük benne a tejet is, hogy csomómentes, homogén, a megszokotthoz hasonló palacsinta tésztát kapjunk.
  • 1-2 órára lefedve állni hagyjuk a hűtőben, hogy a tészta összeálljon.
  • Kivéve a hűtőből, újra alaposan összekeverjük a tésztát és fokozatosan hozzáadjuk az egy teáskanál olajat és annyi vizet (kb.: 2 dl), amennyivel a massza tejszín sűrűségű lesz.
  • A palacsintasütőt vékonyan kiolajozva elkezdjük melegíteni, majd egy merőkanállal veszünk a tésztából. A merőkanálból a tésztát folyamatosan csurgatjuk a palacsintasütőre, amelyet a tűzhelyről elemelve, gyors körkörös mozdulatokkal mozgatunk. Így a tésztát vékonyan, egyenletesen el tudjuk oszlatni a serpenyőben.
  • A serpenyőt a tűzhelyre visszatéve elkezdjük sütni a palacsintát.
  • Amikor a tészta kezd szilárdulni (a széleinél kezd elválni a serpenyőtől, kb.: 40-50 mp), egy lapos kanál segítségével óvatosan lazítsuk fel a tésztát és gyors mozdulattal fordítsuk át, majd a másik oldalát is süssük meg, kb 30 mp-ig.
  • A kész palacsintát borítsuk egy tányérra és folytassuk a sütést, amíg el nem fogy a tésztánk. (Az egymásra halmozott palacsintákat takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.)
  • Szilvás töltelékhez a korábban előkészített szilvát a cukorral egy edénybe tesszük, és folyamatosan kevergetve melegíteni kezdjük.
    Amikor a szilvás cukros keverék kissé összeesik és a cukor is felolvadt, a tölteléket levesszük a tűzhelyről és még melegen megtöltjük vele a palacsintákat.
    (Ne várjuk meg, míg kihűl a szilvás töltelék, mert akkor a cukor megszilárdul, és nem tudjuk könnyen elkenni a palacsintákon!)
  • 1-1 db kisült, kész palacsintába kb 1-1 evőkanálnyit teszünk a szilvás töltelékből, majd kissé szétkenjük a kanál segítségével a palacsintán, és vagy feltekerjük, vagy elsőként félbe, aztán majd újból félbe hajtva melegen vagy hidegen kínáljuk.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Hűtés: 1-2 óra
  • Sütés: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Gluténmentes palacsinta receptünket laktózmentes tejjel elkészítve laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Kategória: , , ,