Gyümölcsleves sárgabarackkal és nektarinnal
A nagy nyári melegben kellemes felfrissülést hozhatnak a hideg gyümölcslevesek. Ha nem találjuk elég sűrűnek, innen megtudhatja, hogy lehet gluténmentesen sűríteni a leveseket szószokat.
- 25 dkg sárgabarack (lehet más gyümölcs)
- 15 dkg nektarin
- 6,5 dl rizsital („rizstej”) két részletben: 3,5 dl + 3 dl
- ízlés szerint édesítő (* 1:4)
- 2 evőkanál vanília aroma
- 2 db tojásfehérje, édesítővel (* 1:4)
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg
Elkészítés:
- A barackokat megmossuk, kimagozzuk, felszeleteljük és feltesszük 3,5 dl rizsitalban főni. Ízesítjük. Ha megfőtt, akkor botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, felöntjük a másik adag (3 dl) rizsitallal, összefőzzük.
- Hagyjuk kihűlni.
- Közben a két tojásfehérjét édesítjük, és kemény habbá verjük.
- Forrásban lévő vízbe szaggatva kifőzzük.
- Díszítjük a levest.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 4 adag esetén 1 adagban |
Energia | 667 kcal / 2781 kJ | 167 kcal / 685 kJ |
Fehérje | 10,4 g | 2,6 g |
Zsír | 8,5 g | 2,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,3 g | 0,3 g |
Szénhidrát | 133,1 g | 33,3 g |
amelyből cukrok | 74,5 g | 18,6 g |
Rost | 7,3 g | 1,8 g |
A gluténmentes gyümölcsleves recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édesítőszer gyümölcsleves leves nektarin rizsital sárgabarack tojásfehérje vanília aroma