Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Gluténmentes fánk hajdinával és barna rizsliszttel – IR barát

A február a farsang és a fánk időszaka. Készítsünk gluténmentes fánkot alternatív lisztekből, sikérhelyettesítővel és édesítőszerrel! IR barát, így inzulin rezisztencia esetén is beépíthető a GM diétába.

gluténmentes fánk recept hajdinávalHozzávalók: 10 db gluténmentes fánk elkészítéséhez

  • 5 dkg barna rizsliszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg hajdinaliszt
  • 1 evőkanál édesítőszer (1:4)
  • 15 g útifű maghéj
  • 5 dkg margarin
  • csipet só
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 1,2 dl víz
  • 4 g gluténmentes porélesztő
  • étolaj a sütéshez
  • rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

  • A száraz alapanyagokat egy tálban alaposan összekeverjük.
  • Majd a nedves alapanyagokat (a margarint olvasztva) hozzáadjuk és alaposan kidolgozzuk, majd 35 percen keresztül pihentetjük.
  • Ezután enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk, szaggatjuk, és forró olajban kisütjük.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 60 perc

Receptünk tejmentes, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások egyaránt fogyaszthatják.

Tápanyagtartalom az egész adagban 1 gluténmentes fánkban
10 db készítése esetén
Energia 1314 kcal / 5479 kJ 131 kcal / 548 kJ
Fehérje 29,9 g 3,0 g
Zsír 44,4 g 4,4 g
  amelyből telített zsírsavak 8,6 g 0,8 g
Szénhidrát 189,9 g 18,9 g
  amelyből cukrok 3,6 g 0,4 g
rost 24,5 g 2,5 g

A hajdinás gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fánk recept hajdinával

IR barát gluténmentes fánk hajdinával

Kategória: , , , ,