Karácsonyi pulykamell tekercs – gluténmentes vacsora ötlet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi karácsonyi főétel különlegességgel bővült.
Idén nem sok időt szeretnék tölteni a karácsonyi vacsora elkészítésével. Visszatérek újra a pulykához, amihez kiválóan illik az áfonya és a gesztenye. Pár gyors mozdulat, tekercselés és mehet is a sütőbe a finomság. Céklaporos burgonyahercegnő, és egy finom savanyú gyümölcsös mártással valóban kifogástalan ételt kapunk.
Hozzávalók (4 adag):
- 800 g pulykamell
- 3-4 cikk fokhagyma
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 100 g aszalt vörösáfonya
- 200 g natúr gesztenyemassza
- 2 szem szegfűszeg
- 3 g só
- 2 dl édes vörösbor
- 3 evőkanál napraforgó étolaj
A karácsonyi pulykamell tekercs elkészítése:
- A pulykamellet óvatosan szeljük fel úgy, hogy egy nagy hússzeletet kapjunk, szakadás nélkül.
- Óvatosan klopfoljuk meg a pulyka mindkét oldalát.
- Pucoljuk meg a fokhagymát, és reszeljük rá a húsra, majd sózzuk borsozzuk.
- Helyezzük át egy nagyobb alufóliára, amivel majd feltekerjük, és megsütjük.
- Amíg a borban megfőzzük az áfonyát, hagyjuk pihenni a húst.
- Az áfonyát a borban a szegfűszeggel forraljuk fel pár percre.
- Amikor már jól felforrt, vegyük ki belőle a szegfűszeget (vagy használjunk őröltet).
- Ezt a vörösboros áfonyát kenjük el a húson.
- Próbáljuk úgy, hogy a hús szélétől 1 – 2 cm-re már ne kerüljön belőle.
- Erre morzsoljuk rá a natúr gesztenyemasszát.
- Az alufólia segítségével szorosan tekerjük fel a húst.
- Öntsük rá a napraforgó étolajat.
- Előmelegített 200 °C-os sütőben süssük készre kb. 35 – 40 perc alatt.
- Kissé kihűlve szeleteljük.
- Legfinomabb céklaporos hercegnőburgonyával, és savanyú gyümölcs mártással.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
A recept tápértékszámítása folyamatban.
A karácsonyi pulykamell tekercs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya bors céklapor étolaj főétel fokhagyma gesztenye gesztenyemassza karácsonyi GM receptek pulykamell szegfűszeg vacsora vendégváró vörös áfonya vörös bor