Édes hájas gluténmentes leveles tészta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes villámgyors tavaszi tekerccsel bővült.
Ki ne vágyna a hagyományos hájas, leveles tésztára? Még tart a tél, legalábbis naptár szerint, így könnyedén tudunk hájat venni a közeli hentesnél. Többször próbálkoztam, de ezzel a liszttel vált be a legjobban a recept. Finom házi sárgabarack lekváros-pekándiós töltelékkel tömtem tele a kis táskákat. Egyszerűen mennyei.
Hozzávalók (18 darabhoz):
Hájhoz:
- lehártyázva 350 g sertésháj
- 50 g It’s us Mimen cirok pékáru lisztkeverék
Tésztához:
- 530 g It’s us Mimen cirok pékáru lisztkeverék
- 5 g só
- 50 g kristálycukor
- 2 db nagy méretű (L-es) tojássárgája (M méretűből elkél a 3 db)
- 60 g Finó Vegajó növényi tejföl
- 20 g darált sertésháj
- 2 teáskanál ételecet (nekem 20%)
- csipet It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 250 ml buborékos szódavíz
Nyújtáshoz:
- 50-60 g It’s us Mimen cirok pékáru lisztkeverék
Töltelék:
- 250 g házi sárgabarack lekvár
- 160 g darált pekándió vagy dió
- mivel nagyon híg volt a házi lekvárom, így került bele 1 teáskanál It’s us útifűmaghéj őrlemény
Tetejére:
- jó sok porcukor
Az édes hájas gluténmentes leveles tészta elkészítése:
- A sertéshájat áztassuk be vízbe, nagyobb darabokba vágva.
- Addig mérjük ki a gluténmentes tészta minden hozzávalóját, kivéve a hájat.
- Áztatás után vegyük ki a hájat, és hártyázzuk le.
- Beáztatva könnyebben jön le a hártya.
- Daráljuk is le, húsdarálóval.
- Adjunk a hájból a tésztához.
- Én most gumikesztyűvel dagasztottam össze.
- A hájat keverjük el a liszttel.
- Hagyjuk pihenni a megdagasztott tésztát.
- Addig a lekvárt keverjük össze a darált pekándió/dióval.
- A tésztát lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki.
- Először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
- Amikor már szép nagy, óvatosan halmozzuk rá a liszttel elkevert hájat.
- A tésztát duplán hajtsuk meg.
- Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
- Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet.
- Csomagoljuk be frissen tartó fóliába, tegyük hideg helyre.
- (azért csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki)
- 15 perc pihentetés után újra nyújtás jön.
- A sütőpapírt és a tésztát is lisztezzük le.
- Újra először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
- Most szimpla hajtást végezzünk.
- Vagyis félbehajtjuk, majd össze, mint egy füzetet.
- Újra 15 perc pihenés, becsomagolva hideg helyen.
- Utolsó hajtás.
- A tésztát duplán hajtsuk meg.
- Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
- Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet.
- 15 perc pihentetés.
- Lisztezett felületen, sütőpapír nélkül, a lisztezett tésztát nyújtsuk ki vékonyra.
- A vékony tésztát 18 egyforma részre vágjuk, FORRÓ, igen, forró késsel.
- Vékony vízpermettel hintsük le a tésztát.
- A kis négyzetek átlójába tegyük a tölteléket.
- Hajtsuk rá átlósan a tésztát.
- Nyomkodjuk le a töltelék közvetlen környezetét.
- Újra vékony vízpermettel hintsük le a tésztákat.
- Tegyük ismét hideg helyre, amíg a sütő 220 °C-ra fel nem melegszik.
- Nekem több sütőpapírral bélelt sütőlapon fért el csak a kész, töltött tészta.
- 15-18 perc alatt süssük készre.
- Így járunk el a többi tésztával is.
- Ha kihűltek, bőségesen hintsük meg porcukorral.
Jó étvágyat kívánok!
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. édes gluténmentes hájas leveles tésztában, szórat (porcukor) nélkül |
Energia | 28609 kJ / 6828 kcal | 1589 kJ /379 kcal |
Zsír | 439,6 g | 24,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 139,7 g | 7,8 g |
Szénhidrát | 607,8 g | 33,8 g |
amelyből cukrok | 172,3 g | 9,6 g |
Rost | 56,6 g | 3,1 g |
Fehérje | 60,5 g | 3,4 g |
Só | 5,16 g | 0,29 g |
A édes hájas gluténmentes leveles tészta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor dió ecet glutén és tejmentes It's us mimen cirkos lisztkeverék leveles tészta pekándió porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) sárgabarack lekvár sertésháj só tejföl alternatíva tojás vendégváró