Gluténmentes habos kajszibarackos tortácska
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes habos kajszibarackos tortácskával bővült.
Kajszibarack szezon még tart. Most kell mennyei finomságokat készíteni. Mivel tojást sem volt kedvem használni, ezért vanília ízű sütemény lisztkeveréket használtam. Főztem kajszibarackot agar-agarral, szinte cukor nélkül, és vaníliapudingot növényi habbal lazítottam meg. A savanykás barack íz és a krém fantasztikusan kiegészítik egymást. Igazi nyári desszert.
Hozzávalók (12 db):
Tészta hozzávalók:
- 500 g It’s us mimen vanília ízű gluténmentes sütemény lisztkeverék
- 110 g napraforgó étolaj
- 225 g víz
- 2 mokkáskanál vanília kivonat
Kajszibarack réteg:
- 350 g tisztított kajszibarack
- 50 g cukor
- csipet só
- 2 teáskanál agar-agar
Krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 500 ml növényi ital (most rizs)
- 6 evőkanál cukor
- 250 ml növényi habalap (most Ráma)
- 1 evőkanál porcukor
A gluténmentes habos kajszibarackos tortácska elkészítés:
- A liszthez adjuk a hozzávalókat.
- Kézi robotgép segítségével keverjük össze az egészet, sima egynemű tésztává.
- Nagy gáztepsibe tegyünk egy sütőpapírt.
- Simítsuk rá a tésztát egyenletesen.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre.
- Amíg sül a tészta, készítsük el a kajszibarackzselét és a krém alapot is.
- A kajszit a cukorral, sóval főzzük össze.
- Amikor már sűrűsödik, szórjuk hozzá az agar-agart.
- Egy kézi mixer segítségével pürésítsük össze az egészet. (csomómentes legyen)
- Egy-két percig forraljuk.
- Ezután hűtsük ki teljesen.
- Közben főzzük meg a vaníliás pudingport.
- Amikor jó sűrű lesz, vegyük le a tűzről, és hűtsük ki.
- Közben elkészült tésztát is vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni.
- Amikor a tészta kihűlt, egy pohár segítségével szaggassunk ki egyforma méretű „tortácskákat”.
- A kihűlt, megdermedt kajszizselét kis turmixban vagy kézi habverő segítségével verjük fel.
- Töltsük bele egy habzsákba.
- Vágjuk le az alját.
- Ezután verjük fel a növényi habot.
- Amikor már majdnem kőkemény a hab, szórjuk bele a porcukrot.
- Verjük fel keménnyé.
- Lazítsuk fel a felkavart pudingot a növényi habbal.
- Ezt is töltsük be a habzsákba, amiben csillagcsövet tettünk.
- Állítsuk össze a tortácskát.
- A tortácskák szélére nyomjunk kajszizselét, körbe egyenletesen.
- Középre egy jó nagy adag pudingos-növényi habos krémet.
- Esetleg a tetejére jöhet egy kis adag kajszizselé, vagy 1-1 kis levél mentalevél.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 45 perc + pihentetés, hűtés ideje
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes habos kajszibarackos tortácska tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar cukor édes étolaj ivóvíz MiMen Vaníliás süteménypor porcukor reggeli rizsital só uzsonna és tízórai vanília kivonat vanília puding