Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Extra vaníliás, mazsolás kovászos gluténmentes kalács

vanliás gluténmentes kalács mazsolávalKolosFreeFood receptválogatásunk egy mazsolás, vaníluás gluténmentes kaláccsal bővült.

Nagyon hiányzott a finom, puha illatos kalács. Többszöri próbálkozás után végre sikerült elkészítenem. Ahogy sült a kalács, máris betöltötte nem csak a konyhát, hanem az egész lakást is a vaníliás illat. Leírhatatlan az az érzés, amikor ettől az illattól megkívánsz egy szeletet, forró kakaóval, finom lekvárral.

Hozzávalók (10 szelethez):

A gluténmentes kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
  • 30 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
  • 15 g méz
  • 25 g cukor
  • 60 ml langyos víz
  • 60 g mazsola, vízzel bőven átmosva

A kalács tésztához:

  • 250 g kész, előbbi érett előtésztából
  • 300 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • csipet só
  • 220 g cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 10 g méz
  • 100 g Mimen cirokliszt
  • 60 g Schär Patissere lisztkeverék
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 40 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 1 tojássárgája
  • 10 ml vanília kivonat
  • 50 ml cukormentes vanília aroma (kávéhoz való ízesítés)
  • 4 evőkanál étolaj

A vaníliás mazsolás gluténmentes kalács elkészítése:

  • A kovász elkészítését már mindannyian tudjuk, illetve az előtésztát is!
  • Mérjük ki a liszteket.
  • A vízhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, a csipet sót és a cukrokat.
  • Alaposan keverjük el.
  • Kissé ragacsos lesz, de az a jó!
  • Ehhez adjuk a kimért lisztet.
  • Keverjük el, kezdjük el összegyúrni!
  • A már érett kovászt teszem bele az elkezdett, összegyúrt tésztához
  • A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
  • Üssük bele a tojássárgáját is.
  • Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
  • Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
  • Gyúrjuk össze a kalács tásztát
  • Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá, hiszen képes sok olajat felvenni.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
  • Hagyjuk kilapítva a tésztát.
  • Majd az egészet hajtsuk egymásra.
  • Lapítsuk ki újra és tekerjük fel.
  • Tegyük egy nagyobb méretű, sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába.
  • Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni a tésztát!)
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kalács tegyük előmelegített 190 °C-os sütőbe.
  • 45 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 75 perc és 8-10 óra pihentetés

  • elkészítés 15 perc,
  • 2- 3 óra pihentetés,
  • 15 perc elkészítés
  • 6-8 óra pihentetés
  • 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes növényi túrós, meggyes pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

vanliás gluténmentes kalács mazsolával KolsFreeFood

Kategória: , , ,