Kolos gluténmentes „rámen” levese
KolosFreeFood receptválogatásunk egy Kolos gluténmentes „rámen” levese bővült.
Bizonyára, már le sem kell írnom, hogy mennyire szeretem az ázsiai ízeket. Végre eljutottam oda, hogy elkészítettem a saját levesem. A „ramen” szó azért került időzőjelbe, mert ramen tészta helyett, gluténmentes rizstészta került. Bár úgy gondolom, hogy a rizstészta semmit sem ront a leves ízén.
Hozzávalók (3 főre):
Leves alapléhez:
- 1,7 l víz
- 300 g sárgarépa
- 150 g gomba (csiperke)
- 3 cikk fokhagyma
- 120 g lilahagyma
- 2 szál újhagyma
- 5 cm hosszú gyömbér
- 3 teáskanál só
Leveshez:
- 300 g gomba (csiperke)
- 65 g bébi spenót levelek
- 2 szál újhagyma
- 150 g rizstészta
- 2 pak choi
- 3 db főtt tojás
- néhány szál mungóbab csíra
- ízlés szerint fekete szezámmag
- ízlés szerint friss chili szeletek
- ízlés szerint néhány szál koriander
- 1 mokkáskanál só
Kolos gluténmentes „rámen” levese elkészítése:
- Először elkészítjük az alaplevet.
- Az alaplé valamennyi hozzávalóit pucoljuk meg.
- Vágjuk nagyobb darabokra.
- Tegyük bele a vízbe, és főzzük 45 percen át.
- Jöhet a levesünk alapanyaga.
- Pak Choi-t mossuk meg, vágjuk ketté.
- Forró, kevés olajon pillanatok alatt pároljuk, süssük meg.
- Pár pillanat, 1-2 perc oldalanként, mert hosszabb idő után kissé kesernyés lesz.
- Főzzük keményre a tojásokat.
- Pucoljuk meg a gombákat.
- Pirítsuk le egy serpenyőben.
- Mossuk meg közben a bébi spenótot.
- Amikor a gombák készen lesznek, még a forró serpenyőbe dobjuk bele a spenótot.
- Ekkor már zárjuk le a serpenyő alatt a gázt.
- A rizstésztát néhány percig forró vízben áztassuk, majdnem készre.
- Majd szűrjük le a levét.
- Közben eltelt 45 perc.
- Állítsuk össze a levesünket.
- A ramen tál aljára tegyünk a majdnem kész rizstésztát.
- Jöhet rá a spenótos-gombás réteg.
- Tegyük rá a fél pak choi-t.
- Szűrjük rá forrón a ramen alaplevet. (a benne megfőtt zöldségek nem kellenek, felhasználhatjuk másra)
- Szórjuk meg sóval.
- Tegyük rá a két félre vágott 1-1 kemény tojást.
- Szórjuk meg fekete szezámmaggal.
- Tegyük rá a pár darab mungóbab csírát.
- Vágjuk apróra az újhagymát.
- Vágjuk fel a koriandert, és ezzel is szórjuk meg a levest.
- Ízlés szerint tegyünk rá chili szeleteket.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kevesebb, mint 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A Kolos gluténmentes „rámen” levese tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: chili paprika fokhagyma gomba gyömbér ivóvíz leve leves lila hagyma mungóbab sárgarépa só spenót szezámmag tojás újhagyma