Gluténmentes „vajas leveles” tészta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes „vajas leveles” tésztával bővült.
Az utóbbi időben sok-sok, és még attól is több receptet olvastam magyarul, angolul. Még ettől is több videót néztem meg a vajas. leveles tésztával kapcsolatban. Glutén- és tejfehérje érzékenyként talán nekünk a legnehezebb vajas-leveles tésztát készíteni. Többször egymás után lesütöttem ezt a tésztát, és mindig még langyosan el is fogyott itthon.
Hozzávalók:
- 50 g It’s us Mimen Cirok pékáru lisztkeverék
- 190 g It’s us Miklos Univerzális lisztkeverék
- 5 g xantán
- 10 g porcukor
- 2 g só
- 1,5 evőkanál ecet (nálam 20%-os)
- 160 g Ráma margarin (fagyasztóba téve)
- kb. 80 -100 ml jéghideg víz
Nyújtáshoz:
- 1-2 Its us Naturbit rizsliszt
A gluténmentes „vajas leveles” tészta elkészítése:
- Mérjük ki a liszteket, sót és a porcukrot.
- Adjuk hozzá a Xantánt is.
- Felezzük el a lisztet egy tálban.
- Ehhez a liszthez vékonyan vágjunk bele 40 g Rámát.
- Nagyon gyors mozdulatokkal, vagy egy kézi habverő dagasztó spirálkarjával keverjük össze az egészet.
- Nem fog összeállni a tészta, de nem baj.
- Adjuk hozzá a többi lisztet.
- Óvatosan, a reszelő vékonyabbik (nem a legvékonyabb részén) részén reszeljük le a Rámát.
- A Ráma nagyon hideg, óvatosan és gyorsan reszeljük le.
- Öntsük bele az ecetet.
- Gumikesztyűs kézzel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
- A tészta nem lesz teljesen sima, inkább „pelyhes” marad, de nem baj.
- Azonnal csomagoljuk be frissen tartó fóliába.
- Tegyük a hűtőszekrénybe.
- 30 perc pihentetés után kissé rizslisztezett felületen nyújtsuk ki. (én egy elvágott műanyagzacskóban nyújtom, amibe csomagolom és teszem be a hűtőszekrénybe is)
- Hajtsuk ketté, majd azt is ketté.
- Csomagoljuk be, és újra tegyük hűtőszekrénybe.
- Ezt a lépést még kétszer ismételjük meg.
- Amikor már készen vagyunk, vékonyra nyújtva ugyan úgy elkészíthetjük, mint a hagyományos vajas leveles tésztával.
- Fontos, hogy nagyon forró sütőben süssük készre majd a tésztánkat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 20 perc és pihentetés+hajtás majd sütési idő
Pihentetés minimum 30 perc, legjobb 1-1 óra
Sütési idő: kb. 15 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes „vajas leveles” tészta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: ecet Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz margarin porcukor rizsliszt só xantán











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

