Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes „vajas leveles” tészta

vajaas tészta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes „vajas leveles” tésztával bővült.

Az utóbbi időben sok-sok, és még attól is több receptet olvastam magyarul, angolul. Még ettől is több videót néztem meg a vajas. leveles tésztával kapcsolatban. Glutén- és tejfehérje érzékenyként talán nekünk a legnehezebb vajas-leveles tésztát készíteni. Többször egymás után lesütöttem ezt a tésztát, és mindig még langyosan el is fogyott itthon.

Hozzávalók:

  • 50 g It’s us Mimen Cirok pékáru lisztkeverék
  • 190 g It’s us Miklos Univerzális lisztkeverék
  • 5 g xantán
  • 10 g porcukor
  • 2 g só
  • 1,5 evőkanál ecet (nálam 20%-os)
  • 160 g Ráma margarin (fagyasztóba téve)
  • kb. 80 -100 ml jéghideg víz

Nyújtáshoz:

  • 1-2 Its us Naturbit rizsliszt

A gluténmentes „vajas leveles” tészta elkészítése:

  • Mérjük ki a liszteket, sót és a porcukrot.
  • Adjuk hozzá a Xantánt is.
  • Felezzük el a lisztet egy tálban.
  • Ehhez a liszthez vékonyan vágjunk bele 40 g Rámát.
  • Nagyon gyors mozdulatokkal, vagy egy kézi habverő dagasztó spirálkarjával keverjük össze az egészet.
  • Nem fog összeállni a tészta, de nem baj.
  • Adjuk hozzá a többi lisztet.
  • Óvatosan, a reszelő vékonyabbik (nem a legvékonyabb részén) részén reszeljük le a Rámát.
  • A Ráma nagyon hideg, óvatosan és gyorsan reszeljük le.
  • Öntsük bele az ecetet.
  • Gumikesztyűs kézzel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
  • A tészta nem lesz teljesen sima, inkább „pelyhes” marad, de nem baj.
  • Azonnal csomagoljuk be frissen tartó fóliába.
  • Tegyük a hűtőszekrénybe.
  • 30 perc pihentetés után kissé rizslisztezett felületen nyújtsuk ki. (én egy elvágott műanyagzacskóban nyújtom, amibe csomagolom és teszem be a hűtőszekrénybe is)
  • Hajtsuk ketté, majd azt is ketté.
  • Csomagoljuk be, és újra tegyük hűtőszekrénybe.
  • Ezt a lépést még kétszer ismételjük meg.
  • Amikor már készen vagyunk, vékonyra nyújtva ugyan úgy elkészíthetjük, mint a hagyományos vajas leveles tésztával.
  • Fontos, hogy nagyon forró sütőben süssük készre majd a tésztánkat.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 20 perc és pihentetés+hajtás majd sütési idő

Pihentetés minimum 30 perc, legjobb 1-1 óra

Sütési idő: kb. 15 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes „vajas leveles” tészta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

leveles tészta recept gluténmentesen

leveles tészta recept gluténmentesen

Kategória: ,