Gluténmentes tavaszi palacsinta piramis
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes Gluténmentes tavaszi palacsinta piramissal bővült.
Sokszor írtam már le, hogy ha palacsinta akkor az csakis a Mester Család palacsinta lisztje lehet az. Most is azt használtam fel, mellé gazdag eperkrém került. Az egészet pedig egy sűrű csokoládékrém fogja össze. A kisült 10 db palacsintát töltöttem meg, majd építettem „piramist” belőle, a sűrű csokoládékrémmel összetapasztva. Mutatós, könnyen elkészíthető desszert.
Hozzávalók (16 szelet):
Palacsinta:
- 300 g Mester Család palacsintaliszt
- 2 db M-es méretű tojás
- 3 dl buborékos víz
- 250 ml növényi ital (most rizsital)
- kevés napraforgó étolaj a sütéshez
Csokoládé krém
- 300 ml növényi ital (most rizstej)
- 45 g Mester Család csokoládé pudingpor
- 4 evőkanál cukor
- 50 g vaj ízű, növényi margarin
Gazdag eperkrém:
- 150 g az egészből kivéve:
Hozzávalók:
- 500 g friss, érett eper
- 200 ml víz
- 8 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 200 g növényi mascarpone
- 150 g szobahőmérsékletű vaj ízű növényi margarin
Dekoráció:
- néhány darab kisebb eper
- mentalevél vagy bazsalikom levél
Palacsinta elkészítése:
- A palacsinta hozzávalóiból egy kézi robotgép segítségével készítsünk homogén masszát.
- Pici napraforgó étolajon süssünk kissé vastagabb palacsintákat.
- 10 db vastagabb palacsintára lesz szükségünk.
- Mivel a tészta vastagabb, így rövidebb ideig kell sütni azokat.
- Ha készen vannak, tegyük félre, hűlni.
Gazdag eperkrém elkészítés:
- Az epret alaposan mossuk meg.
- Csepegtessük le róla a felesleges vizet.
- Egy közepes edénybe tegyük bele az epret.
- Öntsük hozzá a vizet.
- Kezdjük forralni az egészet.
- Mehet bele a cukor, vaníliás cukor és a só is.
- Amikor már jól felforr, vegyük le a tűzről, és tegyük bele a pudingport.
- Tegyük vissza a tűzhelyre és egy kézi botmixer segítségével pürésítsük össze.
- Forraljuk fel, és főzzük sűrűre.
- Hagyjuk kihűlni.
- Ha már kihűlt egy robotgép segítségével lazítsuk fel a sűrű, hideg krémet.
- Mehet bele a növényi mascarpone és a margarin is.
- Alaposan habosítsuk az egészet.
- Ebből vegyünk ki 150 g adagot
Sűrű csokoládékrém:
- A csokoládé pudingport keverjük el 100 ml rizsitallal a cukorral együtt.
- A többi növényi italt kezdjük el forralni.
- Öntsük bele az összekevert pudingport és főzzük nagyon sűrűre.
- Amikor teljesen kihűlt lazítsuk fel a krémet.
- Adjuk hozzá a növényi margarint és kézi habverő segítségével habosítsuk össze.
- Már csak meg kell töltenünk a palacsintákat.
- A palacsintákon egyenletesen oszlassuk el az eperkrémet.
- Alulra kerüljön 4 db.
- Ezeket kenjük le a csokoládékrémmel, véknyan.
- Ez köti azokat egybe.
- Majd 3 db töltött palacsinta kerül rá.
- Ezt is lekenjük csokoládéval, véknyan.
- Majd kettő és végül egy darab.
- Az egészet kenjük le kívülről a maradék csokoládékrémmel.
- Dekoráljuk friss fűszerlevelekkel és kisebb eperszemekkel.
- Tegyük hűtőszekrénybe, hogy az egész álljon össze.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 30 perc + pihentetés 2 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes Gluténmentes tavaszi palacsinta piramis tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom cukor eper étolaj ivóvíz kukoricakeményítő margarin mascarpone Mester Család gluténmentes palacsintapor Mester Család Pudingpor rizsital só szódavíz tojás vaníliás cukor