Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tavaszi palacsinta piramis

palacsinta piramis recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes Gluténmentes tavaszi palacsinta piramissal bővült.

Sokszor írtam már le, hogy ha palacsinta akkor az csakis a Mester Család palacsinta lisztje lehet az. Most is azt használtam fel, mellé gazdag eperkrém került. Az egészet pedig egy sűrű csokoládékrém fogja össze. A kisült 10 db palacsintát töltöttem meg, majd építettem „piramist” belőle, a sűrű csokoládékrémmel összetapasztva. Mutatós, könnyen elkészíthető desszert.

Hozzávalók (16 szelet):

Palacsinta:

  • 300 g Mester Család palacsintaliszt
  • 2 db M-es méretű tojás
  • 3 dl buborékos víz
  • 250 ml növényi ital (most rizsital)
  • kevés napraforgó étolaj a sütéshez

Csokoládé krém

  • 300 ml növényi ital (most rizstej)
  • 45 g Mester Család csokoládé pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 50 g vaj ízű, növényi margarin

Gazdag eperkrém:

  • 150 g az egészből kivéve:

Hozzávalók:

  • 500 g friss, érett eper
  • 200 ml víz
  • 8 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 200 g növényi mascarpone
  • 150 g szobahőmérsékletű vaj ízű növényi margarin

Dekoráció:

  • néhány darab kisebb eper
  • mentalevél vagy bazsalikom levél

Palacsinta elkészítése:

  • A palacsinta hozzávalóiból egy kézi robotgép segítségével készítsünk homogén masszát.
  • Pici napraforgó étolajon süssünk kissé vastagabb palacsintákat.
  • 10 db vastagabb palacsintára lesz szükségünk.
  • Mivel a tészta vastagabb, így rövidebb ideig kell sütni azokat.
  • Ha készen vannak, tegyük félre, hűlni.

Gazdag eperkrém elkészítés:

  • Az epret alaposan mossuk meg.
  • Csepegtessük le róla a felesleges vizet.
  • Egy közepes edénybe tegyük bele az epret.
  • Öntsük hozzá a vizet.
  • Kezdjük forralni az egészet.
  • Mehet bele a cukor, vaníliás cukor és a só is.
  • Amikor már jól felforr, vegyük le a tűzről, és tegyük bele a pudingport.
  • Tegyük vissza a tűzhelyre és egy kézi botmixer segítségével pürésítsük össze.
  • Forraljuk fel, és főzzük sűrűre.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • Ha már kihűlt egy robotgép segítségével lazítsuk fel a sűrű, hideg krémet.
  • Mehet bele a növényi mascarpone és a margarin is.
  • Alaposan habosítsuk az egészet.
  • Ebből vegyünk ki 150 g adagot

Sűrű csokoládékrém:

  • A csokoládé pudingport keverjük el 100 ml rizsitallal a cukorral együtt.
  • A többi növényi italt kezdjük el forralni.
  • Öntsük bele az összekevert pudingport és főzzük nagyon sűrűre.
  • Amikor teljesen kihűlt lazítsuk fel a krémet.
  • Adjuk hozzá a növényi margarint és kézi habverő segítségével habosítsuk össze.
  • Már csak meg kell töltenünk a palacsintákat.
  • A palacsintákon egyenletesen oszlassuk el az eperkrémet.
  • Alulra kerüljön 4 db.
  • Ezeket kenjük le a csokoládékrémmel, véknyan.
  • Ez köti azokat egybe.
  • Majd 3 db töltött palacsinta kerül rá.
  • Ezt is lekenjük csokoládéval, véknyan.
  • Majd kettő és végül egy darab.
  • Az egészet kenjük le kívülről a maradék csokoládékrémmel.
  • Dekoráljuk friss fűszerlevelekkel és kisebb eperszemekkel.
  • Tegyük hűtőszekrénybe, hogy az egész álljon össze.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 30 perc + pihentetés 2 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes Gluténmentes tavaszi palacsinta piramis tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes palacsinta piramis recept

gluténmentes palacsinta piramis recept

Kategória: , , ,