Csokoládétorta gesztenyekrémmel
Hozzávalók kb. 12 szeletes tortához:
- 8 db hideg tojás (M-es méretű)
- 500 g gluténmentes étcsokoládé (min. 70%-os kakaótartalmú)
- 250 g vaj
- 60 ml feketekávé
- 250 g gesztenyemassza
- 150 g mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 4-5 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- A torta elkészítése:
- A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
- Vékonyan kivajazunk egy szilikon sütőformát. Hiánya esetén sütőpapírral kibélelünk egy 20 cm átmérőjű kapcsos sütőformát, és az oldalát körben kivajazzuk. A sütőformát kívülről alufóliába tekerjük, hogy vízhatlan legyen.
- A tojásokat megmossuk, egyesével felütjük, majd egy keverőtálban robotgép segítségével 3-5 perc verjük, míg körülbelül a duplájára nem nő.
- A csokoládét és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd a tűzről lehúzva beleforgatjuk a főzött fekete kávét.
- A csokoládés keveréket folyamatosan keverjük, miközben a felvert tojásokat vékony sugárban hozzáadjuk. Addig keverjük, míg egynemű masszát nem kapunk.
- Az így kapott tésztát az előkészített formába töltjük és egyenletesen elsimítjuk benne.
- A formát egy nagy, forró vízzel telt tepsibe tesszük (a víz a tortaforma feléig érjen), majd a sütőbe helyezzük és 45-50 percig sütjük, míg a torta kissé megemelkedik és a tetején vékony ropogós réteg alakul ki. Ekkor a formát kiemeljük a vízből és rácsra téve a formában hagyjuk kihűlni a tortát. Mialatt a torta sül, elkészítjük a krémet.
- A krém elkészítése:
- A tejszínt hűtőből kivéve robotgép segítségével kemény habbá verjük. (Fontos, hogy a habtejszín előre be legyen hűtve, mert csak így lehet kemény habbá verni.)
- A mascarponét és a gesztenyemasszát villával jól szétnyomkodjuk, összekeverjük, majd adagonként hozzáadjuk a felvert tejszínt és a porcukrot és egynemű krémmé keverjük.
- Ha a torta kihűlt, megkenjük a gesztenyekrémmel és 8 órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor burgonyanyomón frissen átnyomott gesztenyemasszával, gesztenyemasszából készített golyókkal, csokoládéforgáccsal vagy akár gyümölccsel is tálalhatjuk.
A siker így is, úgy is garantált!
Elkészítési idő: 1 óra
Hűtés: 8 óra
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A gluténmentes csokoládétorta receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
- Recept címke: gesztenyemassza gluténmentes étcsokoládé habtejszín kávé mascarpone porcukor tojás vaj