Svéd mandulatorta, házilag
A sokak által kedvelt bútoráruház egyik közkedvelt süteményét készítettük el gluténmentesen! Az ízét a darált mandulás tészta és a főzött tejszínes krém teszi mennyeivé. Legyünk résen a sütemény kiosztásánál, garantáltan pár perc alatt üres lesz a tortatál!
Hozzávalók:
- 80 g tört mandula darabok
- 30 g porcukor
- 4 db L-es méretű tojás
- 250 g darált mandula
- 250 g kristálycukor
- 150 ml * habtejszín
- 220 g * vaj
* laktózérzékenység esetén használhatnak laktózmentes vajat és habtejszínt is.
Elkészítés:
- A tojásokat megmossuk, egyesével felütjük és szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől.
- A durvára tört manduladarabokat összekeverjük a 30 g porcukorral és egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük.
- A fehérjét sűrű, kemény habbá verjük, miközben folyamatosan hozzáadagolunk 150 g kristálycukrot, végül a 250 g darált mandulát is lassan hozzákeverjük és az így elkészített alapot egy sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük.
- Az alapot 200 °C–on kb. 20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk, úgy, hogy óvatosan levesszük róla a sütőpapírt.
- Mialatt a tortalap sül, készítsük el a krémet. A krémhez a tojássárgájából, a tejszínből és a maradék kristálycukorból (100 g) egy fazékban gyenge tűzön folyamatosan keverve sűrű krémet készítünk. (Ne főzzük és ne forraljuk fel a krémet!) Ha a krém elkészült, vegyük le a tűzhelyről és kisebb darabokban adjuk hozzá a vajat. Keverjük még pár percig a krémet, míg teljesen homogén nem lesz, és ki nem hűl.
- A kihűlt tésztát tegyük vissza a tortaformába, most már sütőpapír nélkül.
- A krémet öntsük a tortaformába a tortalapra és szórjuk meg a pirított manduladarabokkal.
- A kész tortát helyezzük a hűtőbe pár órára, hogy a krém megdermedjen, majd a hűtőből kivéve tálalhatjuk is!
Elkészítési idő: 45 perc
Hűtés: 3 óra
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A gluténmentes mandulatorta receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!