Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Sütőtökös gluténmentes pite

Sötőtökös gluténmentes pite recpet.Egy kedves olvasónk, B. Anita 4 éve  gluténérzékeny ráadásul még laktóz-intoleráns is. Nagyon szeret sütni, főzni így mindig kísérletezget. A sütőtökös gluténmentes pite olyan finom lett, hogy szerkesztőségünkkel is megosztotta.

Hozzávalók: 8-10 fő részére

a tésztához:

  • 25 dkg rizsliszt
  • 17,5 dkg margarin (laktózintolerancia esetén laktózmentes)
  • 1 csipet só
  • 2 dkg cukor
  • 1 ek. chia mag fél dl vízbe áztatva
  • 1 db L méretű tojás

a töltelékhez:

  • kb 1/4 sütőtök, megfőzve, pürésítve
  • 1 db nagyobb vagy 2 kisebb tojás
  • fél csomag vanília puding mandula itallal
  • fahéj és mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • kb 2 ek. cukor
  • 2 ek. darált dió (ez kihagyható)

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. A margarint kis darabokra tördelve adjuk hozzá. A chia magra azért van szükség, mert a rizsliszt kezelhetőbbé válik, nem esik szét a tészta.
    Kb. 20 percre érdemes hűtőbe rakni, majd két folpack között 0,5 centi vastagra nyújtjuk.  Piteformában, légkeveréses 180°C-on 10 percig sütjük, majd kivesszük és ráöntjük a tölteléket:
  • A sütőtököt kockára vágva megfőzzük és pürésítjük. Hozzáadjuk a megfőzött pudingot (én összeturmixoltam őket), aztán mehet bele a tojás, cukor és a fűszerek.
    Ha nagyon híg, lehet bele rakni 1-2 evőkanál rizslisztet.
  • Kb. 40 percig sütjük

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: kezdő.

A sütőtök finom rosttartalmával jól illik az egészséges táplálkozásba.

Kategória: , ,