Gondolatok a gluténmentes lisztkeverékekről, mire figyeljünk oda?
Gluténmentes lisztekről szóló cikksorozatunk részeként mai téma a gluténmentes lisztkeverékek, melyek ma már szerencsére egyre több boltban kaphatóak, ezzel segítve a diétázók mindennapjait.
- Mit érdemes tudni a gluténmentes lisztkeverékekről?
- Használjuk-e ezeket a lisztkeverékeket minden esetben?
- Mikor könnyebb velük az ételkészítés?
- Milyen lisztkeverékek kaphatóak?
- Melyeket válasszuk?
Mit érdemes tudni a gyárilag előállított gluténmentes lisztkeverékekről?
Összetevőik között többféle alapanyagot találhatunk, de a legjellemzőbbek a következők:
- Keményítők: kukoricakeményítő, burgonyakeményítő
- Lisztek, pelyhek: kukoricaliszt, rizsliszt, burgonyapehely
- Emulgeálószerek, stabilizátorok, sűrítő anyagok: zsírsavak mono és digliceridjei (E 471), szentjánoskenyérmagliszt (E 410), hidroxipropil-metilcellúlóz (E 464), guargumi (guármagliszt= E 412), xanthan (E 415)
Akit részletesebben érdekelnek az E-számok, olvassa el a korábbi cikkünket az E-számokról. - Rostok: burgonyarost, almarost
- Ízesítő, tartósító anyagok: cukor, só, aszkorbinsav (E 300)
Ahogy a felsorolásból is látható, a lisztkeverékek fő összetevői a kukoricából, a rizsből, vagy a burgonyából előállított lisztek, keményítők, melyek könnyen elérhetőek és jól felhasználhatóak, azonban önmagukban nem elegendőek a búzaliszt helyettesítésére, ezért valamely egyéb összetevőt, sűrítő anyagokat tesznek a lisztekbe, hogy a kapott gluténmentes lisztkeverék sütési-főzési tulajdonságai közel megegyezőek legyenek a búzalisztével.
Ezen kívül a legtöbb lisztkeverék összetevőinek jelentős hányadát a keményítő teszi ki, amely összetett szénhidrát révén jelentős energiát tud szolgáltatni a szervezetnek, rost hiányában azonban gyorsan szívódik fel, ezáltal nem eredményez hosszan tartó jóllakottság érzetet és egyenletes vércukorszintet.
A gluténmentes lisztkeverékek előnyei:
- könnyen felhasználhatóak
- közel hasonló tulajdonságúak, mint a búzaliszt
- hajtogatást, kelesztést, nyújtást igénylő tésztákhoz kiválóan alkalmazhatóak
A gluténmentes lisztkeverékek hátrányai:
- magas keményítőtartalom
- alacsony rosttartalom
- magas ár
A GM lisztkeverékek fajtái
- Alap lisztkeverékek sütéshez, főzéshez (pl. Mantler, Schär, Glutenix Allfa Mix, Mester család, Barbara, stb.)
- Speciális lisztkeverékek: muffinpor, palacsintapor, pizzapor, kenyérpor, galuskapor, süteménypor stb.
Ha gluténmentes lisztkeveréket vásárolunk, érdemes olyat választani, melynek élelmi rost tartalma magasabb a többinél, tehát összetevői között például almarost vagy psyllium (útifű maghéj) van, mivel ezek a lisztkeverékek azon kívül, hogy könnyen használhatóak a búzaliszt helyettesítésére, még egészségünkre is jótékonyabb hatásúak.
Cikkünkben direkt nem szeretnénk egyik gyártó termékét sem kiemelni, többek között azért sem, hogy ösztönözzük az olvasókat a tápanyagtartalmak alapos vizsgálatára, az egészségtudatosságra törekvésre.
A következő oldalon olvasható javaslatunk, hogy mikor használjunk gluténmentes lisztkeveréket! Recept ötletek!
Kelt:2015.09.28A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Gluténmentes akciós terméklista 2017 június második fele
Gluténmentes akciós terméklista 2017 június második fele. Több akciós újságban szereplő gluténmentes élelmiszerek egy akciós listában!
3 gyakori kérdés és válasz a gluténmentes lisztekről!
Ne dobjunk ki ételeket, mert rossz lisztet választottunk! Ismerjük meg melyik lisztet mire érdemes használni! Gluténmentes lisztek sorozatunkban a 3...
Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?
Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak javaslunk, de kíváló segítség lehet régebb óta diétázóknak is....
Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!
Sokszor merül fel kérdés, hogy az E-számok közül van-e olyan amit glutén tartalmú adalékot jelöl. Lássuk!
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a...
Rostpótlás és a gluténérzékenység
Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...