Gluténmentes sajtpuffancs – ahogy Judit készíti
Régi kedves olvasónk Szele Judit, aki már több igen praktikus gluténmentes recept osztott meg velünk, egy újabb gyöngyszemet küldött be szerkesztőségünknek, fogadják szeretettel!
Hozzávalók (kb. 10-11 darabhoz)
- 250 ml víz
- 150 g liszt (Judit általában Schär Mix B-t használ)
- 150 g * trappista sajt, reszelt
- 100 g * vaj
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- só
Elkészítés:
- A vizet felteszem kevés sóval forrni (a sómennyiség a sajt “sósságától” függ).
- Forrás közben beleteszem a vajat
- Amikor a vaj elolvad, beleszórom a gluténmentes lisztet, és alaposan kevergetem.
- Egy panád (sűrűbb besamel mártás) szerű masszát kapok.
- A lángról levéve, kicsit hűtöm, majd egyesével elkeverem benne a tojásokat.
- Ezt követően belekeverem a reszelt sajtot. (érdemes ilyenkor is megkóstolni, esetleg még megsózni)
- Vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formázok, melyeket sütőpapírral borított tepsire helyezek. 200 °C fokos sütőben 30 percig sütöm.
- A gombócok a sütés közben, pogácsa alakúak lesznek.
- Ebből a mennyiségből 10-11 db puffancs lesz.
TIPP: * jelöltek laktózmentes változatának használatakor, laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: 40 perc
Tápanyagtartalom 11 darab készítésekor:
Tápanyagtartalom | 1 darabban |
Energia | 724,3 kJ / 173,7 kcal |
Fehérje | 4,8 g |
Zsír | 11,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 6,3 g |
Szénhidrát | 10,8 g |
amelyből cukrok | 0,8 g |
Élelmi rost | 0,8 g |
A gluténmentes sajtpuffancs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Amennyiben tetszett, nézz meg Szele Judit korábbi bevált gluténmentes receptjeit is!
- Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
- Meggyleves gluténmentesen
- Kakaós-rizslisztes olcsó kevert gluténmentes sütemény
- Recept címke: reszelt sajt Schär Mix B sós sós aprósütemények tojás vaj