Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Fahéjas legyező – gluténmentes reggeli ötlet

fahéjas legyező gluténmentes reggeli receptHozzávalók 6-8db legyezőhöz

A tésztához:

  • 450 g Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 250 ml * langyos tej
  • 1 csomag natural instant élesztő
  • 1 csapott evőkanál (20 g) cukor
  • 50 g puha * vaj
  • 1 db közepes (M-es) méretű tojás

A töltelékhez:

  • 100 g olvasztott * vaj
  • 4 csapott evőkanál (80 g) cukor
  • 1 teáskanál (2,6 g) őrölt fahéj

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és összegyúrjuk, dagasztjuk. (Ha a tojás, vagy a tej miatt egy kicsit ragad, adjunk még hozzá Schär Mix-et.)
  • A simára gyúrt tésztát meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük.
  • A töltelékhez elkeverjük a vajat a cukorral és fahéjjal.
  • Kivajazunk egy nagy szögletes sütőformát.
  • Schar Mix B gluténmentes lisztkeverékkel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát úgy, hogy egy kb. 30 x 50 cm-es téglalapot kapjunk.
  • Megkenjük a töltelékkel, úgy, hogy a töltelékből maradjon 2 evőkanálnyi.
  • A megkent tésztalapot 6-8 csíkra vágjuk, majd az így kapott csíkokat egymásra rakjuk.
  • Ezt az emeletes tésztát 6-8 darabja vágjuk, majd az így kapott kb. négyzetes lapokat “élükkel” az előkészített sütőformába állítjuk.
  • Meglocsoljuk a maradék töltelékkel a tetejét és pihentetjük 30 percig, majd 175 °C fokos sütőben 30-35 percig sütjük.

Elkészítési idő: 90-100 perc

Nehézségi szint: közepes

* tejcukormentes tejtermékek felhasználásakor laktózintoleranciások is fogyaszthatják!

Tápérték:

6 db készítése 8 db készítése
Energia 2226,7 kJ / 543,1 kcal 1670,3 kJ / 407,4 kcal
Fehérje 18,7 g 14,1 g
Zsír 17,9 g 13,4 g
  amelyből telített zsírsavak 5,4 g 4,0 g
Szénhidrát 76,8 g 57,6 g
  amelyből cukrok 21,8 g 16,3 g
Élelmi rost 4,8 g 3,6 g

A fahéjas legyező – gluténmentes reggeli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Kategória: , ,