Banános-vaníliás chia puding – gluténmentes desszert
A chia mag igen kedvező tulajdonságai miatt jól építhető be a cöliákiások gluténmentes étrendjébe. Magas rosttartalmú, gluténmentes, jelentős az antioxidáns, vitamin- és ásványi anyag tartalma is.
Hozzávalók (4 – 2 adag puding készítéséhez)
- * 80 g chia mag
- 500 ml Alpro rizsital („rizstej”)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 evőkanál édesítőszer (*1:5)
- 1 db banán (kb. 150 g)
* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejének felel meg
Elkészítés:
- A chia magot, rizstejet, édesítőt és vanília aromát összeturmixoljuk, majd 2 – 4 pohárba rétegezzük a banánnal.
- Hagyjuk 4-5 órát a hűtőben pihenni (ezalatt be fog zselésedni), de lehet egy egész éjjelen keresztül is.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 10 perc + pihentetési idő.
* chia mag ajánlott max. napi bevitele 15 g
Tápanyagtartalom: 1 adagban | 4 adag készítésekor 1 pohárban |
2 adag készítésekor 1 pohárban |
Energia | 679,3 kJ /196,9 kcal | 1638,4 kJ / 392,9 kcal |
Fehérje | 3,8 g | 7,5 g |
Zsír | 7,5 g | 15,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,8 g | 1,6 g |
Szénhidrát | 27,2 g | 54,3 g |
amelyből cukrok | 7,7 g | 15,4 g |
Rost | 7,6 g | 15,2 g |
A vaníliás-banános chia puding tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt banán chia mag édesítőszer glutén és tejmentes IR barát GM receptek max. 20 perces gluténmentes receptek reggeli rizsital tej - tojás - gluténmentes vanília aroma