Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Almás-diós töltött csirkecomb – gluténmentes ünnepi főétel

Almás-diós töltött csirkecomb - gluténmentes ünnepi főételA töltött húsok az ünnepi asztal állandó szereplői. Mi most a klasszikus szikkadt zsemlés-zsemlemorzsás verzió helyett egy almás-diós töltelékkel készült és gluténmentes ünnepi fogást mutatunk.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 (80 dkg) egész, bőrös csirkecomb (közepes méretű)
  • 2 evőkanál (3 dkg) étolaj
  • 1 közepes méretű (7 dkg) vöröshagyma
  • 1 közepes méretű (10 dkg) alma
  • 1 közepes méretű (M-es) tojás
  • 5 dkg darált dió
  • só, bors
  • 1 csapott evőkanál (2 dkg) méz
  • kevés méz

Elkészítés:

  • A vöröshagymát és az almát (vékonyan) megpucoljuk és felaprítjuk.
  • Az olajat felforrósítjuk és megdinszteljük rajta a hagymát, hozzáadjuk az almát, enyhén sózzuk-borsozzuk és még kb. 5-6 percig közepes lángon kevergetjük.
  • Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk az enyhén elhabart tojást és a darált diót és összekeverjük.
  • A csirkecombokat alaposan megmossuk, besózzuk és állni hagyjuk 10 percig.
  • A kész tölteléket púposan a bőrük alá töltjük. Ha marad a töltelékből, formázzunk belőle gombócot.
  • A csirkecombokat (és a töltelékgombócot) egy hőálló tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá és alufóliával lefedve 180 °C fokos sütőben sütjük 35 percig, majd levesszük az alufóliát és további 20-30 percig sütjük úgy, hogy közben alkalmanként lekenjük a csirkecombok tetejét egy kis mézzel.
  • A megpirult csirkecombokat főtt rizzsel, vagy mazsolás rizzsel (a kész főtt rizshez hozzákeverjük a vízbe áztatott és lecsepegtetett mazsolát) tálaljuk.

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: közepes

Tápanyagtartalom 1 adagban, 4 adag készítésekor:

Energia 2452,4 kJ / 613,1kcal
Fehérje 37,9 g
Zsír 46,7 g
  amelyből telített zsírsavak 9,3 g
Szénhidrát 10,3 g
  amelyből cukrok 7,6 g
Élelmi rost 2,1 g

Az ünnepi gluténmentes főétel recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: ,