Almás-diós töltött csirkecomb – gluténmentes ünnepi főétel
A töltött húsok az ünnepi asztal állandó szereplői. Mi most a klasszikus szikkadt zsemlés-zsemlemorzsás verzió helyett egy almás-diós töltelékkel készült és gluténmentes ünnepi fogást mutatunk.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 (80 dkg) egész, bőrös csirkecomb (közepes méretű)
- 2 evőkanál (3 dkg) étolaj
- 1 közepes méretű (7 dkg) vöröshagyma
- 1 közepes méretű (10 dkg) alma
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 5 dkg darált dió
- só, bors
- 1 csapott evőkanál (2 dkg) méz
- kevés méz
Elkészítés:
- A vöröshagymát és az almát (vékonyan) megpucoljuk és felaprítjuk.
- Az olajat felforrósítjuk és megdinszteljük rajta a hagymát, hozzáadjuk az almát, enyhén sózzuk-borsozzuk és még kb. 5-6 percig közepes lángon kevergetjük.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk az enyhén elhabart tojást és a darált diót és összekeverjük.
- A csirkecombokat alaposan megmossuk, besózzuk és állni hagyjuk 10 percig.
- A kész tölteléket púposan a bőrük alá töltjük. Ha marad a töltelékből, formázzunk belőle gombócot.
- A csirkecombokat (és a töltelékgombócot) egy hőálló tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá és alufóliával lefedve 180 °C fokos sütőben sütjük 35 percig, majd levesszük az alufóliát és további 20-30 percig sütjük úgy, hogy közben alkalmanként lekenjük a csirkecombok tetejét egy kis mézzel.
- A megpirult csirkecombokat főtt rizzsel, vagy mazsolás rizzsel (a kész főtt rizshez hozzákeverjük a vízbe áztatott és lecsepegtetett mazsolát) tálaljuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: közepes
Tápanyagtartalom 1 adagban, 4 adag készítésekor:
Energia | 2452,4 kJ / 613,1kcal |
Fehérje | 37,9 g |
Zsír | 46,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 9,3 g |
Szénhidrát | 10,3 g |
amelyből cukrok | 7,6 g |
Élelmi rost | 2,1 g |
Az ünnepi gluténmentes főétel recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma bors csirkecomb dió étolaj méz tojás vöröshagyma