Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes aranygaluska recept – ismét egy klasszikus

gluténmentes aranygaluska receptCsaládi klasszikus, egy tartalmas leves után tökéletes második fogás. Frissen az igazi, de ha marad belőle, egy kevés tejjel meglocsolva másnap még „fel lehet ébreszteni” a forró sütőben. Laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások kókuszzsírral és növényi tejjel is elkészíthetik. Sokan vaníliasodóval tálalják, de mi most pikáns, citromos borsodót ajánlunk mellé.

Hozzávalók 6 adaghoz

A tésztához:

  • 250 g (1 tasak) Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál (4 g) szárított élesztő
  • ½ teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 g puha vaj (vagy kókuszzsír)
  • 1 nagy tojás (L-es méret), szobahőmérsékleten
  • 200 ml tej (vagy növényi ital “tej”), meglangyosítva

Az összeállításhoz:

  • 100 g dió – darált, pirított
  • 70 g cukor
  • 200 g vaj (vagy kókuszzsír)

gluténmentes aranygaluskaA borsodóhoz:

  • 3 tojássárgája (nagy, L-es méretűből)
  • 150 ml édes fehérbor
  • 30 g cukor
  • ½ citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

  1. Egy nagy keverőtálba szórjuk a Glutenno Alba lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Elkeverjük, és belereszeljük a citrom héját.
  2. A közepére ütjük a tojást, beletesszük a vajat, és hozzáöntjük a tejet is. Krémkeverő lapáttal simára keverjük. Ragacsos nokedlisztészta-szerűséget fogunk kapni.
  3. A tálat letakarjuk, és a tésztát kb. 40 percig kelesztjük.
  4. Közben az összeállításhoz a diót összekeverjük a cukorral egy tálkában. A vajat megolvasztjuk, és beleöntjük egy másik tálkába.
  5. Előveszünk egy 18 cm-es kapcsos tortaformát.
  6. A megkelt tésztából az olvasztott vajba mártott evőkanállal galuskákat veszünk ki, és egyesével beleforgatjuk a vajba, majd a cukros dióba. A tortaformába sorakoztatjuk egymás mellé, két rétegben. A tortaformát folpackkal letakarjuk, és a tésztát 10 percig kelni hagyjuk, amíg előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra
  7. A formát betesszük a sütőbe, és a galuskát 180 °C fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük.
  8. Csak akkor vesszük ki a formából, amikor már langyosra hűlt.
  9. A borsodóhoz a tojássárgákat, a bort és a cukrot gőz fölött összemelegítjük, és folyamatos kézi habverős keverés mellett, kis lángon, kb. 4-5 perc alatt sűrű krémmé főzzük.
  10. Ha habos és sűrű lett, levesszük a gőzről, és még 2-3 percig keverjük, hogy kicsit kihűljön. Langyosan tálaljuk az aranygaluska mellé.

Elkészítési idő: 85 perc

  • 15 perc munka
  • 70 perc kelesztés, sütés

Nehézségi szint: könnyű

A receptet Kollár Anita a Gluténmentes és finom könyv szerzője a Glutenno lisztkeverékek megalkotója készítette.

Tápanyagtartalom egy adagban 6 adag készítésekor 8 adag készítésekor
Energia 2311,6 kJ / 677,9 kcal 2037,2 kJ / 509,3 kcal
Fehérje 7,6 g 5,7 g
Zsír 45,9 g 34,5 g
  amelyből telített zsírsav 6,3,4 g 4,7 g
Szénhidrát 58,6 g 44,0 g
  amelyből cukor 23,0 g 17,2 g
Élelmi rost 1,4 g 1,0 g

A gluténmentes aranygaluska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

 

Kategória: ,