Gluténmentes aranygaluska recept – ismét egy klasszikus
Családi klasszikus, egy tartalmas leves után tökéletes második fogás. Frissen az igazi, de ha marad belőle, egy kevés tejjel meglocsolva másnap még „fel lehet ébreszteni” a forró sütőben. Laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások kókuszzsírral és növényi tejjel is elkészíthetik. Sokan vaníliasodóval tálalják, de mi most pikáns, citromos borsodót ajánlunk mellé.
Hozzávalók 6 adaghoz
A tésztához:
- 250 g (1 tasak) Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék
- 1 evőkanál cukor
- 1 csapott teáskanál (4 g) szárított élesztő
- ½ teáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 30 g puha vaj (vagy kókuszzsír)
- 1 nagy tojás (L-es méret), szobahőmérsékleten
- 200 ml tej (vagy növényi ital “tej”), meglangyosítva
Az összeállításhoz:
- 100 g dió – darált, pirított
- 70 g cukor
- 200 g vaj (vagy kókuszzsír)
- 3 tojássárgája (nagy, L-es méretűből)
- 150 ml édes fehérbor
- 30 g cukor
- ½ citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
- Egy nagy keverőtálba szórjuk a Glutenno Alba lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Elkeverjük, és belereszeljük a citrom héját.
- A közepére ütjük a tojást, beletesszük a vajat, és hozzáöntjük a tejet is. Krémkeverő lapáttal simára keverjük. Ragacsos nokedlisztészta-szerűséget fogunk kapni.
- A tálat letakarjuk, és a tésztát kb. 40 percig kelesztjük.
- Közben az összeállításhoz a diót összekeverjük a cukorral egy tálkában. A vajat megolvasztjuk, és beleöntjük egy másik tálkába.
- Előveszünk egy 18 cm-es kapcsos tortaformát.
- A megkelt tésztából az olvasztott vajba mártott evőkanállal galuskákat veszünk ki, és egyesével beleforgatjuk a vajba, majd a cukros dióba. A tortaformába sorakoztatjuk egymás mellé, két rétegben. A tortaformát folpackkal letakarjuk, és a tésztát 10 percig kelni hagyjuk, amíg előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra
- A formát betesszük a sütőbe, és a galuskát 180 °C fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük.
- Csak akkor vesszük ki a formából, amikor már langyosra hűlt.
- A borsodóhoz a tojássárgákat, a bort és a cukrot gőz fölött összemelegítjük, és folyamatos kézi habverős keverés mellett, kis lángon, kb. 4-5 perc alatt sűrű krémmé főzzük.
- Ha habos és sűrű lett, levesszük a gőzről, és még 2-3 percig keverjük, hogy kicsit kihűljön. Langyosan tálaljuk az aranygaluska mellé.
Elkészítési idő: 85 perc
- 15 perc munka
- 70 perc kelesztés, sütés
Nehézségi szint: könnyű
A receptet Kollár Anita a Gluténmentes és finom könyv szerzője a Glutenno lisztkeverékek megalkotója készítette.
Tápanyagtartalom egy adagban | 6 adag készítésekor | 8 adag készítésekor |
Energia | 2311,6 kJ / 677,9 kcal | 2037,2 kJ / 509,3 kcal |
Fehérje | 7,6 g | 5,7 g |
Zsír | 45,9 g | 34,5 g |
amelyből telített zsírsav | 6,3,4 g | 4,7 g |
Szénhidrát | 58,6 g | 44,0 g |
amelyből cukor | 23,0 g | 17,2 g |
Élelmi rost | 1,4 g | 1,0 g |
A gluténmentes aranygaluska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: aranygaluska citrom cukor dió élesztő fehér bor Glutenno Alba lisztkeverék tej tojás vaj