Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Muszaka, avagy gluténmentes lasagne tészta nélkül

muszaka gluténmentes lasagne recept tészta nélkülHozzávalók 4 személyre:

  • 500 g darált pulykamell
  • 1 közepes méretű padlizsán (kb. 250 g)
  • 1 közepes méretű cukkini (kb. 250 g)
  • 2 db paradicsom (kb. 200 g)
  • 1 kisebb konzerv sűrített paradicsom (140 g)
  • 100 g reszelt * edámi sajt
  • 60 g * vaj
  • 60 g kukoricaliszt
  • 6 dl 1,5%-os * tej
  • ízlés szerint: 1 dl vörös bor, vagy rosé
  • 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 50 g)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (kb. 10 g)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, szegfűszeg, oregánó, bazsalikom, szegfűszeg

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A zöldségek elkészítése: A padlizsánt és a cukkinit mossuk meg, majd egy kés segítségével hosszanti irányban vágjuk 0,5 cm vastag szeleteket. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd fektessük rá a zöldségeket. Vékonyan kenjük meg olívaolajjal, enyhén sózzuk meg, majd tegyük be a sütőbe és 15-20 perc alatt süssük készre.
  • Ragu elkészítése: A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát pedig nyomjuk át fokhagymanyomón. Melegítsünk egy serpenyőben olajat, majd pirítsuk le benne a hagymákat kb. 3 perc alatt. A piruló hagymákhoz adjuk hozzá a darált húst, majd pároljuk tovább míg a hús megpuhul. Ekkor fűszerezzük ízlés szerint, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a sajtreszelőn lereszelt, (vágjuk félbe a paradicsomokat, majd egyik felüket a héjuknál fogva reszeljük le a sajtreszelőn addig, míg csak a héj marad a kezünkben. Az így kapott paradicsompürét használjuk fel!) vagy késsel finomra vágott paradicsomokat, öntsük hozzá az 1 dl bort és főzzük tovább kb. 30 percig, míg az ízek össze nem érnek.
  • Készítsük el a besamelt: Egy lábosban olvasszuk meg a kimért vajat, majd szórjuk meg a liszttel, gyors mozdulatokkal keverjük folyamatosan nehogy leégjen a liszt, majd ha enyhén habzik, de még nem pirult le, óvatosan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet úgy, hogy csomómentes mártást kapjunk. Forraljunk rajta egyet, fűszerezzük sóval, fehérborssal és szerecsendióval, majd vegyük le a tűzről, de továbbra is keverjük meg, nehogy besűrűsödjön.
  • Összeállítás: Egy tűzálló sütőtálat enyhén kenjük ki zsiradékkal, majd fektessük rá az elősütött padlizsánszeleteket. Kenjük meg a darált húsos ragu egyik felével, majd öntsük le a besamel felével. Következő rétegnek fektessük le az elősütött cukkíni szeleket, kenjük rá a darált húsos ragu másik felét, majd öntsük rá a maradék besamelt. Tetejét szórjuk meg 100g frissen reszelt edámi sajttal.
  • Tegyük a sütőbe, és 180 °C fokon 20-25 perc alatt süssük készre.
  • Sütőből kivéve tálalhatjuk is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: kezdő

* Laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is.

Tápanyagtartalom egy adagra vonatkoztatva:

Energia 614 kcal /2566 kJ
Zsír 26,3 g
  amelyből telített zsírsavak 12,2 g
Szénhidrát 35,9 g
  amelyből cukrok 10,5 g
Fehérje 53,7 g
Élelmi rost 4 g

A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , ,