Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes borkrémleves

Gluténmentes borkrémleves receptLátszólag egy egyszerű borkrémleves, de ez annál sokkal több. Tejmentes és a kókusztejszíntől különleges, ráadásul glutén és laktózmentes is ami méltó lehet az ünnepi menü kezdő fogása címre.

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • * 5 dl Tokaji aszú (bor)
  • 2 dl ALPRO kókusz főzőkrém “kókusztejszín”
  • 3 dl víz
  • 5 dkg eritrit (ízlés szerint)
  • 1 citrom leve
  • kisebb darab egész fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • 5 közepes méretű (M-es) tojás sárgája
  • 1,5 evőkanál (30g) rizsliszt

A tálaláshoz:

Elkészítés:

  • A bort a vízzel és a citrom levével egy fazékba öntjük, a fahéjat és szegfűszeget teatojásba helyezve belelógatjuk a fazékba.
  • Közepesnél magasabb lángon felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
  • A tojássárgákat kikeverjük az eritrittel, majd hozzáadjuk a rizslisztet és merőkanalanként adagoljuk hozzá a felforralt boros keveréket.
  • Folyamatosan kevergetjük közben, majd 5-6 kanálnyi adag után az egészet visszaöntjük a fazékba és újra alágyújtunk.
  • Ekkor beleöntjük a kókusz főzőkrémet is, és kb. 8 percig főzzük közepes lángon.
  • Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
  • Tálaláskor kókusz főzőkrémet csorgatunk rá és mézeskalácsmorzsát szórunk a tetejére.

Elkészítési idő: 40 perc + hűlési idő

Nehézségi fok: könnyű

* FIGYELEM alkoholtartalma miatt gyermekeknek nem adható.

Tápanyagtartalom 1 adagban (tálalási feltét nélkül), 4 adag készítésekor:

Energia 482,4 kJ / 120,1 kcal
Fehérje 5,8 g
Zsír 5,2 g
  amelyből telített zsírsavak 2,0 g
Szénhidrát 11,7 g
  amelyből cukrok 6,4 g
Élelmi rost 0,1 g

A gluténmentes borkrémleves recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,