Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Karácsonyi fatörzs – klasszikusok gluténmentesen

A karácsonyi fatörzs nem csak nagyon szép, de isteni finom is. Narancsos-csokis töltelékével az egyik legjobb karácsonyi süti.
Most elkészítettük gluténmentesen is, így a gluténérzékenyek karácsonyi menüjéből sem kell kihagyni!

gluténmentes karácsonyi fatörzs receptHozzávalók egy kisebb méretű fatörzshöz

A piskótához:

  • 4 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 4 csapott evőkanál (60 g) cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 4 csapott evőkanál (40 g) rizsliszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 150 ml * habtejszín
  • 150 g gluténmentes étcsokoládé
  • 1 evőkanál (20 g) méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 30 g * vaj
  • hópehely szórócukrok

Elkészítés:

Először elkészítjük a piskótát:

  • Még melegen húzzuk le a sütőpapírt

    Fázisfotókért kattintson a képre!

    a tojásokat alaposan megmossuk, és kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral.

  • A sütőport összeforgatjuk a rizsliszttel.
  • A fehérjehabhoz hozzáadjuk az enyhén elhabart tojássárgáját és a vizet, majd hozzászitáljuk a sütőporos rizslisztet.
  • Óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Sütőpapírral bélelt (nagy) tepsibe simítjuk és 180 °C fokos sütőben kb. 10 percig sütjük.
  • Ha kész, egy nedves konyharuhára fordítjuk és még melegen (nem forrón) lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  • A konyharuha segítségével feltekerjük a tésztát és így, feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni.

TIPP: Korábban a gluténmentes piskóta készítését fázisfotókkal illusztráltuk, amit itt megtekinthető.

Közben elkészítjük a krémet.

  • A tejszínt felforrósítjuk, hozzáadjuk a mézet, a csokit, a narancs reszelt héját és kevergetjük, míg teljesen egynemű nem lesz.
  • Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük benne, majd hagyjuk kihűlni.
  • Ha kihűlt, habverővel kihabosítjuk.
  • A kihűlt tésztát kisimítjuk, megkenjük a krém kicsit több, mint felével és újra feltekerjük.
  • Ferdén levágjuk kb. az egynegyedét és oldalt a törzshöz illesztjük, majd az egészre rákenjük a maradék krémet.
  • Hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt szórócukrokkal díszítjük.

* Laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is!

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi szint: közepes

 Tápanyagtartalom 1 szeletben 12 szelet készítése 14 szelet készítése
Energia 786,4 kJ / 191,8 kcal 672,4 kJ / 164,0 kcal
Fehérje 3,0 g 2,6 g
Zsír 12,2 g 10,4 g
   amelyből telített zsírsavak 7,1g 6,1 g
Szénhidrát 16,1 g 13,8 g
   amelyből cukrok 11,4 g 9,7 g
Élelmi rost 1,1 g 0,9 g

A karácsonyi fatörzs gluténmentes recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,