Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes céklás tészta

cékla tészta gluténmentesen receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes céklás tésztával bővült:

A cékla igen sokoldalúan felhasználható zöldségfajta. Kimagaslóan gazdag értékes összetevőkben, A-, B-, C-vitamin-tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő. Bővelkedik antioxidánsokban, emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz.

Hozzávalók (6 adag):

  • 550 g nyers cékla
  • fél-egész fej fokhagyma
  • 200 g Fino Vegajó mozzamio (növényi sajtpótló)
  • 3 dl vörösbor
  • 500 g gluténmentes spagetti tészta 
  • 35 g mogyoró
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • ízlés szerint só

A gluténmentes cékla tészt elkészítése:

  • A céklákat megmosva, egyben tegyük sütőbe, kb. 40-50 perc alatt megsülnek.
  • A sütési vége előtt kb. 20 perccel tegyük bele a fél fej fokhagymát pucolatlanul.
  • Ha megsült a cékla, és kihűlt megpucoljuk. (így nekem 400 g sült céklám lett).
  • A céklát lereszeljük, a fokhagymát, ami sülés közben megkaramellizálódott, kinyomjuk a héjából, és hozzáadjuk a céklához. 
  • Felöntjük borral, és megfőzzük, az alkohol a forralás közben lebomlik.
  • Ha már a bor jó krémesre főzte a céklát, adjuk hozzá a borost, sót. 
  • (szeretem a fokhagyma ízét, így én reszeltem még nyersen bele kettő cikket)
  • Reszeljük le a sajtpótló felét (100 g) és keverjük hozzá a céklás masszához.
  • Megfőzzük a spagettit, leszűrjük és hozzáadjuk a céklás „krémhez”.
  • A maradék növényi sajtot (100 g) vágjuk kockára, és keverjük a tésztához.
  • Pirítsuk meg a mogyorót, aprítsuk fel és szórjuk a tésztára.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom

az egészben

1 adag gluténmentes céklás tésztában

Energia

12079 kJ / 2876 kcal

2013 kJ / 479 kcal

Zsír

66,3 g

11,1 g

  amelyből telített zsírsavak

45,6 g

7,6 g

Szénhidrát

497,9 g

83,0 g

  amelyből cukrok

45,5 g

7,6 g

Rost

31,8 g

5,3 g

Fehérje

53,1 g

8,9 g

9,26 g

1,54 g

A gluténmentes céklás tészta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes cékla tészta recept

gluténmentes cékla tészta

Kategória: , ,