Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kenyér Miklós lisztkeverékből

kenyér recept gluténmentesen

A nagy melegben is kénytelen legtöbb gluténérzékeny saját magának kenyeret sütni, ha csak nem vásárol előre csomagolt gluténmentes pékárut.

Ilyenkor érdemesebb nagyobb adagot is lesütni, hisz egy jó kis kenyér felszeletelve mehet a fagyasztóba, és fogyasztás előtt csak ki kell venni pár órával a szeleteket, és olyan, mint a friss kenyér.

Hozzávalók (22 szelethez):

  • 75 dkg It’s us Miklos universal mix (korábbi néven Naturbit Alfa Mix) gluténmentes lisztkeverék
  • 2,5 dkg psyllium rost útifűmaghéj
  • 5,5 dkg kukoricapehely
  • 2 dkg gluténmentes sörélesztőpehely
  • 2,5 dkg só
  • 2 cs. élesztő
  • 8,25 dl víz
  • 4 evőkanál olaj
  • olaj a kenéshez

A gluténmentes kenyér elkészítése:

  • A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és alaposan összedolgozzuk.
  • Végül hozzádolgozzuk az olajat.
  • Sütőpapírral bélelt vagy vékonyan kiolajozott kenyérformába (13 x 36) tesszük, tetejét olajjal vékonyan lekenjük.
  • 50 °C fokon 1 órát kelesztjük, majd 180 fokon kb. 60 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 125 perc

Nehézségi szint: haladó

TIPP: kenyér sütés gyorstalpaló Kohári Évától

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet gluténmentes kenyérben

Energia

14902 kJ / 3548 kcal

676 kJ / 161 kcal

Zsír

77,9 g

3,5 g

  amelyből telített zsírsavak

9,1 g

0,4 g

Szénhidrát

661,3 g

30,1 g

  amelyből cukrok

42,2 g

1,9 g

Rost

51,7 g

2,4 g

Fehérje

27,4 g

1,2 g

25,34 g

1,15 g

Az gluténmentes kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kenyér

Kategória: , ,