Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes diólisztes banánkenyér

banánkenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes diólisztes banánkenyérrel bővült.

Maradt néhány banán a kamrában. Rendesen meg is érettek már, puhák lettek. Innen jött az ötlet, hogy készítsek gluténmentes diólisztből és diókrémből banánkenyeret. Került bele reszelt citromhéj, hiszen kifejezetten szereti a dió a citromot. Alaposan megszórtam mentes csokicseppekkel is.

Hozzávalók (14 szelet):

  • 3 db érett banán
  • 100 g Malea Aranya gluténmentes dióliszt
  • 120 g gluténmentes rizsliszt
  • 2 db tojás
  • 100 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál Malea Aranya gluténmentes Diókrém
  • 100 g növényi margarin vaj ízű (olvasztott)
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet 
  • 1 db citrom frissen facsart leve
  • 1 db kezeletlen héjú citrom frissen reszelt héja
  • 50 g aszalt áfonya
  • 50 g mentes csokoládécsepp

Tetejére:

  • 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 lime reszelt héja

A gluténmentes diólisztes banánkenyér elkészítése:

  • Mossuk át és csepegtessük le a felesleges vizet az aszalt
  • Az érett banánokat egy nagyobb tálban törjük össze villával.
  • Öntsük hozzá az olvasztott margarint, olajat is.
  • Tegyük hozzá a cukrokat, sót, fahéjat.
  • Üssük bele a két tojást is.
  • Alaposan habosítsuk fel az egészet.
  • Facsarjuk bele a citromot.
  • Reszeljük bele a
  • Szitáljuk bele a dió-rizslisztes, sütőporos, szódabikarbónás keveréket.
  • Keverjük el alaposan.
  • Béleljünk ki egy közepes nagyságú gyümölcskenyér sütő formát sütőpapírral.
  • Öntsük bele a masszát.
  • Tegyünk a tetejére csokicseppeket.
  • Kicsit keverjük el a masszával.
  • Előmelegített 180C-os sütőben süssük készre 45-60 perc alatt.
  • Érdemes letakarni sütés elején egy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
  • Ellenőrizzük tűpróbával, megsült-e.
  • Vegyük ki, hűtsük le egy sütőrácson.
  • Ha már teljesen kihűlt, citrommázzal díszítsük.
  • Ehhez a friss citromlevet keverjük el porcukorral.
  • Egy viszonylag sűrű masszát kapunk.
  • Ezzel locsoljuk le a süteményt.
  • Szórjuk meg frissen reszelt lime héjjal.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő sütéssel együtt: 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes diólisztes banánkenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes banánkenyér recept

gluténmentes banánkenyér recept

Kategória: , , ,