Gluténmentes diólisztes banánkenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes diólisztes banánkenyérrel bővült.
Maradt néhány banán a kamrában. Rendesen meg is érettek már, puhák lettek. Innen jött az ötlet, hogy készítsek gluténmentes diólisztből és diókrémből banánkenyeret. Került bele reszelt citromhéj, hiszen kifejezetten szereti a dió a citromot. Alaposan megszórtam mentes csokicseppekkel is.
Hozzávalók (14 szelet):
- 3 db érett banán
- 100 g Malea Aranya gluténmentes dióliszt
- 120 g gluténmentes rizsliszt
- 2 db tojás
- 100 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál Malea Aranya gluténmentes Diókrém
- 100 g növényi margarin vaj ízű (olvasztott)
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 db citrom frissen facsart leve
- 1 db kezeletlen héjú citrom frissen reszelt héja
- 50 g aszalt áfonya
- 50 g mentes csokoládécsepp
Tetejére:
- 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé
- 3 evőkanál porcukor
- 1 lime reszelt héja
A gluténmentes diólisztes banánkenyér elkészítése:
- Mossuk át és csepegtessük le a felesleges vizet az aszalt
- Az érett banánokat egy nagyobb tálban törjük össze villával.
- Öntsük hozzá az olvasztott margarint, olajat is.
- Tegyük hozzá a cukrokat, sót, fahéjat.
- Üssük bele a két tojást is.
- Alaposan habosítsuk fel az egészet.
- Facsarjuk bele a citromot.
- Reszeljük bele a
- Szitáljuk bele a dió-rizslisztes, sütőporos, szódabikarbónás keveréket.
- Keverjük el alaposan.
- Béleljünk ki egy közepes nagyságú gyümölcskenyér sütő formát sütőpapírral.
- Öntsük bele a masszát.
- Tegyünk a tetejére csokicseppeket.
- Kicsit keverjük el a masszával.
- Előmelegített 180C-os sütőben süssük készre 45-60 perc alatt.
- Érdemes letakarni sütés elején egy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
- Ellenőrizzük tűpróbával, megsült-e.
- Vegyük ki, hűtsük le egy sütőrácson.
- Ha már teljesen kihűlt, citrommázzal díszítsük.
- Ehhez a friss citromlevet keverjük el porcukorral.
- Egy viszonylag sűrű masszát kapunk.
- Ezzel locsoljuk le a süteményt.
- Szórjuk meg frissen reszelt lime héjjal.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő sütéssel együtt: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes diólisztes banánkenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya banán citrom cukor dióliszt édes étolaj fahéj gluténmentes tejcsokoládé gyors margarin rizsliszt só sütőpor szódabikarbóna tojás