Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes ekler fánk – (éclair fánk)

fánk recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes ekler fánkkal lepett meg minket.

Most egy habos – krémes süteményt készítettem, ami ünnepi alkalomra is tökéletes finomság.

Hozzávalók (29 db):

  • 200 g csap víz
  • 50 g vaj
  • 50 g zsír
  • csipet só
  • 200 g bármilyen gluténmentes lisztkeverék
  • 5-6 db M-es tojás

Krém:

  • 250 g mascarpone 
  • 250 g Hulala habalap 
  • vagy amit szeretünk

Tetejére:

  • 50 g olvasztott csokoládé 

A gluténmentes ekler fánk elkészítése:

  • Vizet sóval, zsírral és a vajjal forrni felteszem.
  • Mikor minden felolvadt, gyöngyözik a víz, visszaveszem a hőfokot, belekeverem a lisztet.
  • Gyorsan kell dolgozni, folyamatosan keverve addig, míg elválik az edény falától, és egy gombóc nem lesz.
  • Ezután átteszem egy tálba, langyosra hűtöm.
  • Egyesével kézi mixerrel beledolgozom a tojásokat.
  • Azért írtam hogy 5-6 db tojás, mert a nagyságától függ, hogy milyen lesz a tészta.
  • Akkor jó, ha nem kemény, de megtartja magát.
  • Habzsákba töltöm a tésztát, gáztepsire sütőpapírt teszek, 8-10 cm hosszú rudakat nyomok.
  • Ha könnyen tudjuk kinyomni, nem folyik szét a tészta, akkor jó 🙂.
  • Most úgy készítettem, hogy a tetejére nyomtam még egy csíkot.
  • Így emeletes lett.
  • 190 °C fokra előmelegített sütőbe, légkeveréssel 25-35 percig sütöm.
  • Többször ellenőrzöm, mikor kopogós, tapintásra nem puha, akkor jó.
  • Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell rá.
  • Ebből a tésztából 29 db fánkom lett.
  • Mindig annyit töltök be, ami elfogy.
  • Több napig eláll.
  • Ünnepi alkalomra, tökéletes, előre süthetjük, frissen csak tölteni kell. 
  •  Bármivel tölthető akár édesen vagy sósan kitűnő finomság.

Jó étvágyat kívánok. 

Elkészítési idő: 1 óra 

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. Eclair fánkban
Energia 16436 kJ / 3916 kcal 567 kJ / 135 kcal
Zsír 303,5 g 10,5 g
  amelyből telített zsírsavak 203,2 g 7,0 g
Szénhidrát 200,6 g 6,9 g
  amelyből cukrok 32,1 g 1,1 g
Rost 2,8 g 0,1 g
Fehérje 66,0 g 2,3 g
4,94 g 0,17 g

A gluténmentes ekler fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fánk recept

gluténmentes eclair fánk

Kategória: , , , ,