Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sajtpuffancs – ahogy Judit készíti

Régi kedves olvasónk Szele Judit, aki már több igen praktikus gluténmentes recept osztott meg velünk, egy újabb gyöngyszemet küldött be szerkesztőségünknek, fogadják szeretettel!

gluténmentes sajtpuffancs receptHozzávalók (kb. 10-11 darabhoz)

  • 250 ml víz
  • 150 g liszt (Judit általában Schär Mix B-t használ)
  • 150 g * trappista sajt, reszelt
  • 100 g * vaj
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás

Elkészítés:

  • A vizet felteszem kevés sóval forrni (a sómennyiség a sajt “sósságától” függ).
  • Forrás közben beleteszem a vajat
  • Amikor a vaj elolvad, beleszórom a gluténmentes lisztet, és alaposan kevergetem.
  • Egy panád (sűrűbb besamel mártás) szerű masszát kapok.
  • A lángról levéve, kicsit hűtöm, majd egyesével elkeverem benne a tojásokat.
  • Ezt követően belekeverem a  reszelt sajtot. (érdemes ilyenkor is megkóstolni, esetleg még megsózni)
  • Vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formázok, melyeket sütőpapírral borított tepsire helyezek. 200 °C fokos sütőben 30 percig sütöm.
  • A gombócok a sütés közben, pogácsa alakúak lesznek.
  • Ebből a mennyiségből 10-11 db puffancs lesz.

TIPP: * jelöltek laktózmentes változatának használatakor, laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 40 perc

Tápanyagtartalom 11 darab készítésekor:

Tápanyagtartalom 1 darabban
Energia 724,3 kJ / 173,7 kcal
Fehérje 4,8 g
Zsír 11,8 g
  amelyből telített zsírsavak 6,3 g
Szénhidrát 10,8 g
  amelyből cukrok 0,8 g
Élelmi rost 0,8 g

A gluténmentes sajtpuffancs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Amennyiben tetszett, nézz meg Szele Judit korábbi bevált gluténmentes receptjeit is!

Kategória: