Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Egészséges tornyok – gyors vegetáriánus és gluténmentes vacsoraötlet

Legújabb receptünk fél óra alatt elkészíthető, tápanyagokban gazdag és még a vegetáriánusok számára is kedveztünk vele!

vegetáriánus gluténmentes vacsoraHozzávalók 2 főre:

  • 1 padlizsán (350 g)
  • 1 cukkini (250 g)
  • 100 g grillezni való halloumi sajt
  • 8 db koktélparadicsom (kb. 140 g)
  • 2 evőkanál napraforgó olaj (kb. 20 g)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A zöldségeket mossuk meg, majd vágjuk le a két végét és vágjuk fel 0,5-1 cm vastag karikákra.
  • Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd fektessük rá a zöldségkarikákat.
  • Egy evőkanál olajba keverjük bele az átnyomott fokhagymákat, majd szilikon ecset segítségével kenjük meg a zöldségek tetejét, úgy, hogy kb. a felét használjuk el. A zöldségeket tegyük be a sütőbe, majd 15 perc múlva újra kenjük meg fokhagymás olajjal és tegyük vissza sülni. Kb. 25-30 perc alatt enyhén pirosasra sülnek a zöldségek, ekkor vegyük ki őket a sütőből.
  • Mielőtt a zöldségek elkészülnének, keverjük ki még egy kevés olajjal a tálban maradt fokhagymás olajat, majd egy serpenyőben kezdjük el melegíteni. Mossuk meg a koktélparadicsomokat, vágjuk félbe, majd dobjuk rá a forró serpenyőbe és 1-2 perc alatt mindkét oldalukat pirítsuk le, majd szedjük egy tálba, öntsünk rá egy evőkanál balzsamecetet, forgassuk át, majd tegyük a tányérokra elosztva.
  • A serpenyőben süssük ki hirtelen a grillezni való sajt mindkét oldalát.
  • A sült zöldségeket halmozzuk felváltva egymásra úgy, hogy a sajtot is rétegezzük közé.
  • A kész tornyokat tegyük az elősütött paradicsomok mellé és tálalhatjuk is! Aki szeretné, egy-két szelet gluténmentes pirítóst is fogyaszthat mellé.

Jó étvágyat kívánunk!

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy adagban

Energia 343,5 kcal /1435,8 kJ
Fehérje 17,5 g
Zsír 20,4 g
Szénhidrát 20 g
Élelmi rost 5,1 g

A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , ,

Ad