Egészséges tornyok – gyors vegetáriánus és gluténmentes vacsoraötlet
Legújabb receptünk fél óra alatt elkészíthető, tápanyagokban gazdag és még a vegetáriánusok számára is kedveztünk vele!
- 1 padlizsán (350 g)
- 1 cukkini (250 g)
- 100 g grillezni való halloumi sajt
- 8 db koktélparadicsom (kb. 140 g)
- 2 evőkanál napraforgó olaj (kb. 20 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A zöldségeket mossuk meg, majd vágjuk le a két végét és vágjuk fel 0,5-1 cm vastag karikákra.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd fektessük rá a zöldségkarikákat.
- Egy evőkanál olajba keverjük bele az átnyomott fokhagymákat, majd szilikon ecset segítségével kenjük meg a zöldségek tetejét, úgy, hogy kb. a felét használjuk el. A zöldségeket tegyük be a sütőbe, majd 15 perc múlva újra kenjük meg fokhagymás olajjal és tegyük vissza sülni. Kb. 25-30 perc alatt enyhén pirosasra sülnek a zöldségek, ekkor vegyük ki őket a sütőből.
- Mielőtt a zöldségek elkészülnének, keverjük ki még egy kevés olajjal a tálban maradt fokhagymás olajat, majd egy serpenyőben kezdjük el melegíteni. Mossuk meg a koktélparadicsomokat, vágjuk félbe, majd dobjuk rá a forró serpenyőbe és 1-2 perc alatt mindkét oldalukat pirítsuk le, majd szedjük egy tálba, öntsünk rá egy evőkanál balzsamecetet, forgassuk át, majd tegyük a tányérokra elosztva.
- A serpenyőben süssük ki hirtelen a grillezni való sajt mindkét oldalát.
- A sült zöldségeket halmozzuk felváltva egymásra úgy, hogy a sajtot is rétegezzük közé.
- A kész tornyokat tegyük az elősütött paradicsomok mellé és tálalhatjuk is! Aki szeretné, egy-két szelet gluténmentes pirítóst is fogyaszthat mellé.
Jó étvágyat kívánunk!
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia | 343,5 kcal /1435,8 kJ |
Fehérje | 17,5 g |
Zsír | 20,4 g |
Szénhidrát | 20 g |
Élelmi rost | 5,1 g |
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: balzsamecet cukkini étolaj fokhagyma grill sajt padlizsán paradicsom vegetáriánus