Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Káposztás pogácsa – gluténmentes, tejmentes

káposztás gluténmentes pogácsa receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy sós vendégváró aprósüteménnyel, káposztás gluténmentes pogácsával bővült.

Emlékszem még gyerekkoromból, amikor apukám készített ilyen őszi időkben káposztás (annó még hagyományos) pogácsát. Gondoltam egyet, miért ne lehetne mentesíteni saját diétámnak megfelelően? Mennyei, de egyszerűen tényleg leírhatatlanul puha, szaftos, ízes gluténmentes pogácsa született belőle. Érdemes kipróbálni…pláne amiatt, hogy másnap újra kellett sütnöm egy adaggal.

Hozzávalók (12 db káposztás pogácsához):

Káposztához:

  • 340 g reszelt káposzta
  • 1,5 dl víz
  • 3 g só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors – jó sok

Tésztához:

  • 250 g Mimen minden mentes pogácsaliszt
  • 70 g sertészsír
  • 70 g Vegajó növényi tejföl
  • 70 g növényi ital (most rizs)
  • 20 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 8 g só

Tetejére:

  • 1 db tojásfehérje
  • 1 csepp ketchup
  • fekete szezámmag
  • víz, a szezámmag átmosáshoz

A káposztás tej- és gluténmentes pogácsa elkészítése:

  • A lereszelt káposztát a vízben pároljuk meg a sóval és a borssal.
  • Amikor elfő a víz, nyugodtan hagyjuk kissé lepirulni a káposztát.
  • Ezután a 70 g langyos tejhez adjunk csipet cukrot, és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni az élesztőt.
  • A tészta hozzávalóit mérjük ki.
  • Adjuk hozzá a zsiradékot is, a kissé kihűlt párolt, lepirított káposztát is, és gumikesztyű segítségével gyúrjuk össze.
  • Amikor már felfutott az élesztőt, ezzel is gyorsan és alaposan dagasszuk össze a tésztát.
  • Először a tészta ragacsos lesz, de szépen össze fog állni.
  • Nyújtsuk ki a tésztát, majd a tetejét vékonyan vagdossuk be egy éles késsel.
  • Én még daráltam rá friss borsot, nagyon szeretem a káposztához ezt a fűszert.
  • Szaggassuk ki pogácsa szaggatóval, én most nagyobb méretűvel tettem meg.
  • Kenjük le a felvert tojásfehérje és ketchup keverékével.
  • Alaposan mossuk meg a fekete szezámmagot, és ízlés szerint szórjunk belőle a tetejükre.
  • Tegyük ezután langyos, huzatmentes helyre, letakarva megkelni.
  • 30 – 35 perc után szépen megkelnek a pogácsák.
  • Újra kenjük le a tojásfehérjés ketchupos keverékkel.
  • Előmelegített 180°C sütőben süssük készre kb. 20 perc alatt.
  • Érdemes egy vízzel teli fém lábast tenni már az előmelegítéskor a sütőben, szebben dagadnak meg a pogácsáink.
  • Langyosan a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

Elkészítési idő: 80 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes
káposztás pogácsában
Energia 8007 kJ /1911 kcal 667 kJ / 159 kcal
Zsír 97,1 g 8,1 g
  amelyből telített zsírsavak 47,5 g 4,0 g
Szénhidrát 202,9 g 16,9 g
  amelyből cukrok 29,6 g 2,5 g
Rost 33,8 g 2,8 g
Fehérje 43,0 g 3,6 g
11,48 g 0,96 g

A gluténmentes káposztás pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes káposztás pogácsa recept

gluténmentes káposztás pogácsa recept

 

Kategória: , , ,