Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Rebarbarás-epres morzsa vaníliafagyival

rebarbarás epres fagyis gluténmentes desszert receptHozzávalók kb. 4 adaghoz:

  • 8 gombóc gluténmentes vanília fagylalt
  • 4 szál rebarbara
  • 20 dkg eper
  • 7 dkg + 1 evőkanál kristálycukor
  • 15 dkg hideg Lurpak vaj
  • 15 dkg darált mandula
  • (A tetejére 2-3 szem eper.)

Elkészítés:

  • A rebarbarát megmossuk, végeit levágjuk, szárát felszeleteljük. Az epret kicsumázzuk, megmossuk és feldaraboljuk.
  • A rebarbarát és az epret egy kb. 20-22 cm átmérőjű sütőtálba tesszük, megszórjuk az 1 evőkanál cukorral és összeforgatjuk.
  • A vajat összemorzsoljuk a 7 dkg cukorral és a darált mandulával és az így kapott morzsát a tálba szórjuk (az eperre és rebarbarára) úgy, hogy mindenhova jusson. 180 °C fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  • Ha kihűlt, összeállítjuk a desszertünket: a poharakba 2-2 gombóc vanília fagyit kanalazunk, rá egy réteg epres-rebarbarás morzsát és a tetejére 1-1 szelet/ szem epret teszünk.

Tipp: készíthetjük úgy is, hogy alulra is morzsa kerül, rá fagylalt és ismét morzsa, vagy rakhatunk a rétegek közé friss eperszeleteket is.

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy adagra vonatkozólag vaníliafagylalt nélkül

Egész adag (4db) Egy adag
Energia 2533 kcal /10586 kJ 472 kcal /1973,5 kJ
Fehérje 46 g 12 g
Zsír 199 g 5 g
Szénhidrát 128 g 93 g
Élelmi rost 35,5 g 5,6 g

A rebarbarás-epres morzsa recept és a tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel elvégezte Dékei Zóra dietetikus.

Kategória: ,