Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Epres gluténmentes csokitorta pohárban

epres gluténmentes csokitorta pohárkrémHozzávalók a gluténmentes csokitorta alaphoz:

  • 10 dkg gluténmentes étcsokoládé (min. 60%-os)
  • 10 dkg puha vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 6 dkg rizsliszt

Az epres krémhez:

  • 15 dkg 20%-os tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 20 dkg eper turmixolva / pürésítve
  • 1 tasak (20 g) gluténmentes zselatinfix

Díszítéshez:

  • 15-20 dkg eper

Elkészítés:

  • A csokoládét megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a külön, pohárban felütött tojást és végül a rizslisztet.
    Kikeverjük, végül hozzáadjuk az olvasztott csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Ha kihűlt, elkészítjük a krémet: A habtejszínt felverjük. Az epret megmossuk, majd turmixgéppel pürésítjük. A tejfölt kikeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével és hozzákeverjük az eperpürét is. Óvatosan összeforgatjuk a habtejszínnel, majd hozzákeverjük a zselatinfixet is.
  • A süteményt szétmorzsoljuk, kb. 2 dl-es poharak aljába szórunk 2-3 evőkanálnyit, majd kirakjuk a poharak oldalát félbevágott eprekkel és rákanalazunk egy adag krémet.
    Hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd tálalás előtt a tetejére is szórunk egy kis süti morzsát.

Elkészítési idő: 70 perc + hűtési idő

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra vonatkozólag:

Energia 3104 kcal /12975 kJ
Fehérje 48 g
Zsír 206 g
Szénhidrát 260 g
A tápérték számítást Dékei Zóra dietetikus végezte a Nutricomp szoftverrel.

Ha biztosra szeretnénk menni a gluténmentes piskóta készítéssel, csináljuk így (fázisfotókkal).

Kategória: