Színes kalács gluténmentesen Évától
Sárikám elég sokszor nyaral a nagyszülőknél. Amikor még nem diétázott, papa sokszor vett neki a helyi kisboltban színes kalácsot. Imádta Sárám, színekre szétszedve, tépkedve ette.
Ezt az érzést szerettem volna neki visszahozni, így született meg a házi színes kalácsunk.
- 600 g Nutri free Mix per Pane gluténmentes liszt
- 500 ml langyos tej
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
- 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 2 evőkanál étolaj
- 1 csomag Dr Oetker vanília puding
- 1 csomag Dr Oetker csoki puding
- 1 csomag Dr Oetker puncs puding
Elkészítés:
- A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az élesztős tejből, lisztből, tojásból és olajból tésztát dagasztunk. Ez a tészta elég lágy lesz, mert a pudingport még ezután kell hozzá keverni.
- Három részre osztjuk a lágy tésztát és mindhárom tésztához 1-1 csomag pudingot keverünk. A csokis lesz a barna, a vaníliás a sárga, a puncsos pedig a rózsaszín fonat a kalácsunkban.
- Fél óra kelesztés után picit átgyúrjuk és egyforma hosszúságú rudakat sodrunk belőle a kezünkkel.
- A három színű rudat, ugyan úgy, mint a szép hosszú hajat, befonjuk.
- A szép színes fonatunkat pihentetjük még fél órát, majd 180 °C fokos sütőben 40 percet sütjük.
- Ha kicsit lazábbra fonjuk, mint ami a képen van, akkor lesz igazán tépkedős kalácskánk.
Amikor 3 részre osztottam, kelesztés után vettem észre, picit több lett a rózsaszín és a barna tészta. Ezért készült a maradék, vékonyabb csavart kalácska.
TIPP: A gluténmentes kelt tészták elég ragadósak, érdemes olajos kézzel formázni őket, olajos sütőpapíron dolgozni. Ezért a tetejét sem kell már plusz olajjal lekenni.
Elkészítési idő: kb. 120 perc
Nehézségi színt: kezdő
Tetszés szerinti vastagságú szeletekre vágva fogyaszthatjuk.
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szelet esetén
1 kalácsban (kb. 120 g – 130 g) |
14 szelet esetén
1 kalácsban (kb. 100 g – 110 g) |
Energia | 3359 kcal /14007 kJ | 280 kcal / 1168 kJ | 240 kcal / 1001 kJ |
Fehérje | 41,8 g | 3,5 g | 3,0 g |
Zsír | 42,5 g | 3,6 g | 3,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 12,5 g | 1,0 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 681,2 g | 56,8 g | 48,7 g |
amelyből cukrok | 89,8 g | 7,5 g | 6,4 g |
Rost | 13,3 g | 1,1 g | 1,0 g |
A gluténmentes színes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokoládé puding cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények kalács lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék puncs puding tej tojás vanília puding