Színes kalács gluténmentesen Évától
Sárikám elég sokszor nyaral a nagyszülőknél. Amikor még nem diétázott, papa sokszor vett neki a helyi kisboltban színes kalácsot. Imádta Sárám, színekre szétszedve, tépkedve ette.
Ezt az érzést szerettem volna neki visszahozni, így született meg a házi színes kalácsunk.
- 600 g Nutri free Mix per Pane gluténmentes liszt
- 500 ml langyos tej
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
- 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 2 evőkanál étolaj
- 1 csomag Dr Oetker vanília puding
- 1 csomag Dr Oetker csoki puding
- 1 csomag Dr Oetker puncs puding
Elkészítés:
- A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az élesztős tejből, lisztből, tojásból és olajból tésztát dagasztunk. Ez a tészta elég lágy lesz, mert a pudingport még ezután kell hozzá keverni.
- Három részre osztjuk a lágy tésztát és mindhárom tésztához 1-1 csomag pudingot keverünk. A csokis lesz a barna, a vaníliás a sárga, a puncsos pedig a rózsaszín fonat a kalácsunkban.

- Fél óra kelesztés után picit átgyúrjuk és egyforma hosszúságú rudakat sodrunk belőle a kezünkkel.
- A három színű rudat, ugyan úgy, mint a szép hosszú hajat, befonjuk.

- A szép színes fonatunkat pihentetjük még fél órát, majd 180 °C fokos sütőben 40 percet sütjük.
- Ha kicsit lazábbra fonjuk, mint ami a képen van, akkor lesz igazán tépkedős kalácskánk.

Amikor 3 részre osztottam, kelesztés után vettem észre, picit több lett a rózsaszín és a barna tészta. Ezért készült a maradék, vékonyabb csavart kalácska.
TIPP: A gluténmentes kelt tészták elég ragadósak, érdemes olajos kézzel formázni őket, olajos sütőpapíron dolgozni. Ezért a tetejét sem kell már plusz olajjal lekenni.
Elkészítési idő: kb. 120 perc
Nehézségi színt: kezdő
Tetszés szerinti vastagságú szeletekre vágva fogyaszthatjuk.
| Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szelet esetén
1 kalácsban (kb. 120 g – 130 g) |
14 szelet esetén
1 kalácsban (kb. 100 g – 110 g) |
| Energia | 3359 kcal /14007 kJ | 280 kcal / 1168 kJ | 240 kcal / 1001 kJ |
| Fehérje | 41,8 g | 3,5 g | 3,0 g |
| Zsír | 42,5 g | 3,6 g | 3,1 g |
| amelyből telített zsírsavak | 12,5 g | 1,0 g | 0,9 g |
| Szénhidrát | 681,2 g | 56,8 g | 48,7 g |
| amelyből cukrok | 89,8 g | 7,5 g | 6,4 g |
| Rost | 13,3 g | 1,1 g | 1,0 g |
A gluténmentes színes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

- Recept címke: csokoládé puding cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények kalács lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék puncs puding tej tojás vanília puding












Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

