Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Színes kalács gluténmentesen Évától

Sárikám elég sokszor nyaral a nagyszülőknél. Amikor még nem diétázott, papa sokszor vett neki a helyi kisboltban színes kalácsot. Imádta Sárám, színekre szétszedve, tépkedve ette.

gluténmentes kalács recept

Ezt az érzést szerettem volna neki visszahozni, így született meg a házi színes kalácsunk.

gluténmentes kalács készítés Gluténmentes Íz-LikHozzávalók:

  • 600 g Nutri free Mix per Pane gluténmentes liszt
  • 500 ml langyos tej
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
  • 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 csomag Dr Oetker vanília puding
  • 1 csomag Dr Oetker csoki puding
  • 1 csomag Dr Oetker puncs puding

Elkészítés:

  • A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az élesztős tejből, lisztből, tojásból és olajból tésztát dagasztunk. Ez a tészta elég lágy lesz, mert a pudingport még ezután kell hozzá keverni.
  • Három részre osztjuk a lágy tésztát és mindhárom tésztához 1-1 csomag pudingot keverünk. A csokis lesz a barna, a vaníliás a sárga, a puncsos pedig a rózsaszín fonat a kalácsunkban.
    gluténmentes kalács készítés Gluténmentes Íz-Lik
  • Fél óra kelesztés után picit átgyúrjuk és egyforma hosszúságú rudakat sodrunk belőle a kezünkkel.
  • A három színű rudat, ugyan úgy, mint a szép hosszú hajat, befonjuk.
    gluténmentes kalács készítés Gluténmentes Íz-Lik
  • A szép színes fonatunkat pihentetjük még fél órát, majd 180 °C fokos sütőben 40 percet sütjük.
  • Ha kicsit lazábbra fonjuk, mint ami a képen van, akkor lesz igazán tépkedős kalácskánk.
    gluténmentes kalács készítés Gluténmentes Íz-Lik

Amikor 3 részre osztottam, kelesztés után vettem észre, picit több lett a rózsaszín és a barna tészta. Ezért készült a maradék, vékonyabb csavart kalácska.

TIPP: A gluténmentes kelt tészták elég ragadósak, érdemes olajos kézzel formázni őket, olajos sütőpapíron dolgozni. Ezért a tetejét sem kell már plusz olajjal lekenni.

Elkészítési idő: kb. 120 perc

Nehézségi színt: kezdő

Tetszés szerinti vastagságú szeletekre vágva fogyaszthatjuk.

Tápanyagtartalom az egészben 12 szelet esetén

1 kalácsban (kb. 120 g – 130 g)

14 szelet esetén

1 kalácsban (kb. 100 g – 110 g)

Energia 3359 kcal /14007 kJ 280 kcal / 1168 kJ 240 kcal / 1001 kJ
Fehérje 41,8 g 3,5 g 3,0 g
Zsír 42,5 g 3,6 g 3,1 g
  amelyből telített zsírsavak 12,5 g 1,0 g 0,9 g
Szénhidrát 681,2 g 56,8 g 48,7 g
  amelyből cukrok 89,8 g 7,5 g 6,4 g
Rost 13,3 g 1,1 g 1,0 g

A gluténmentes színes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
gluténmentes kalács recept

Kategória: , , , ,