Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Croissant glutén- és laktózmentesen – egy újabb klasszikus

Régóta hiányzott gluténmentes receptgyűjteményünkből egy finom croissant recept. Kiss Dórival és Monával utaztunk a napokban a Szegedi Gluténmentes Napra, és útközben persze beszélgettünk a a gluténmentes életről :), gluténmentes receptekről. Amikor Dóri megtudta, hogy a gluténmentes croissant recept még nincs a weboldalunkon, ezzel a recepttel lepett meg. Köszönjük!

gluténmentes croissant receptHozzávalók 8 darab kisebb méretű croissanthoz

  • 250 g Schär Bread Mix gluténmentes lisztkeverék
  • 4 g gluténmentes porélesztő
  • egy csipet cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 160 ml meleg laktózmentes tej
  • 1 közepes méretű (M-es) tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 30 g laktózmentes vaj
  • 70 g laktózmentes reszelt sajt

Tetejére

  • tojás
  • laktózmentes reszelt sajt

Elkészítés:

  • A gluténmentes lisztkeveréket elkeverjük a porélesztővel, cukorral, sóval, útifűmaghéjjal, majd robotgép dagasztófejével összedolgozzuk a tejjel, tojással és olajjal.
  • Letakarjuk, és 40 percig kelesztjük.
  • 40 perc után átgyúrjuk, rizsliszttel szórt deszkán vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott laktózmentes vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és behajtjuk a tésztát jobbról és balról is.
  • Így is pihentetjük 10-15 percig, majd ismét téglalap alakúra nyújtjuk, és újra megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk reszelt sajttal.
  • Ezután hosszú-szárú háromszögeket vágunk a téglalapból, majd feltekerjük őket és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kis gluténmentes croissantokat. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 175 °C fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

  • előkészítés: 15-20 perc
  • kelesztés, pihentetés: 50-60 perc
  • sütés: 20-25 perc

Tipp: Magas rosttartalmú finomság. IR barát (rosttartalom és a viszonylagosan magas zsírtartalom miatt).

Tápanyagtartalom az egész tésztában 8 darab esetén
1 db croissantban (kb. 7,5 dkg)
Energia 1824,8 kcal / 7609,6 kJ 228,1 kcal / 951,2 kJ
Fehérje 37,4 g 4,7 g
Zsír 90,4 g 11,3 g
  amelyből telített zsírsavak 23,4 g 2,9 g
Szénhidrát 202,1 g 25,3 g
  amelyből cukrok 18,6 g 2,3 g
Élelmi rost 19,8 g 2,4 g

A gluténmentes croissant recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,