Hamis joghurtos gluténmentes pogácsa
Miért hamis joghurtos? Azért, mert növényi joghurt alternatívát használtunk ez elkészítéséhez, így pogácsa receptünk tejmentes és gluténmentes is egyben.
Hozzávalók: (kb. 36 db gluténmentes pogácsához)
- 300 g Hadarik Rita zsúrpogácsa gluténmentes lisztkeverék
- 80 g margarin
- 4 g gluténmentes porélesztő
- 150 g Alpro növényi joghurtalternatíva
- 1 db nagyobb tojás (L-es méretű)
- víz
- étolaj és kókuszital (“kókusztej”) a kenéshez
Elkészítés:
- A porélesztőt összekeverjük némi kéz-meleg vízzel.
- Majd az összes alapanyagot jó alaposan kidolgozzuk, és 10 percet pihentetjük.
- Rizslisztes lapon kinyújtjuk ujjnyi vastagra, tetejét késsel bevagdossuk („sraffozzuk”), majd kiszaggatjuk a pogácsákat.
- Lekenjük kókusztejes olajjal, majd pihentetjük 40 percet (ez a lépés kimaradhat, ha nagyon sietünk! Úgy is megsül jó lesz.) majd 20 perc alatt megsütjük 180 °C fokon.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 65-70 perc
Tápanyagtartalom | egész adagban | 1 db pogácsásban (kb. 30 – 40 g) 36 db gluténmentes zsúrpogácsa készítésekor |
Energia | 1565,5 kcal / 6526,5 kJ | 43,5 kcal / 181,3 kJ |
Fehérje | 27,8 g | 0,8 g |
Zsír | 52,7 g | 1,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 11,7 g | 0,3 g |
Szénhidrát | 234,4 g | 6,5 g |
amelyből cukrok | 4,2 g | 0,1 g |
Rost | 15,2 g | 0,4 g |
A gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alpro élesztő étolaj glutén és tejmentes Hadarik Rita lisztkeverék kókusztej lisztkeverék margarin növényi joghurtalternatíva sós aprósütemények tojás