Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Túros pogácsa – klasszikusok gluténmentesen

gluténmentes túrós pogácsa receptA túrós pogácsa egy multifunkcionális sós sütemény. Készíthetünk belőle kisebb pogácsákat vendégváráshoz, közös mozizáshoz, de picit nagyobbra kiszaggatva reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is tökéletes választás.

Hozzávalók 20-25 db túrós pogácsához:

  • 18 dkg * félzsíros tehéntúró
  • 15 dkg rizsliszt
  • 5 dkg köles liszt
  • 3 dkg * margarin (vagy vaj)
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 5 g gluténmentes sütőpor
  • 1 kávéskanál só

* Szükség szerint használhatóak laktózmentes változatok is!

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
  • Az alapanyagokat egy nagy keverőtálba tesszük, és jó alaposan kidolgozzuk.
  • Majd lisztezett lapon kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk a pogácsákat
  • Sütőpapíros tepsire tesszük és 180 °C fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

A dietetikus tippje: gyümölccsel, vagy gyümölcslével fogyasztva kiváló tízórai, vagy uzsonna

Tápanyagtartalom egész adagban 25 db. készítése
1 pogácsában
20 db. készítése
1 pogácsában
Energia 1214,0 kcal / 5045,0 kJ 48,4 kcal / 201,8 kJ 60,7 kcal / 253,1 kJ
Fehérje 50,0 g 2,0 g 2,5 g
Zsír 37,5 g 1,5 g 1,9 g
  amelyből telített zsírsavak 17,5 g 0,7 g 0,9 g
Szénhidrát 159,1 g 6,4 g 8,0 g
  amelyből cukrok 10,1 g 0,4 g 0,5 g
Rost 9,7 g 0,3 g 0,4

A gluténmentes túrós pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,