Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Mézes puszedli – gluténmentesen, ahogy Éva készíti

Napok óta rágja a lányom a fülem, ő gluténmentes mézes puszedlit szeretne enni, de olyan igazi puszedlit, amin olyan igazi máz van.

guténmentes mézes puszedli Íz-Lik recept

Ritka nap a mai, előbb értem haza a munkából, mint Sára az iskolából, gondoltam mekkora meglepetés és öröm lesz, ha igazi mézes puszedlivel várom. Az egész puszedli gyártás folyamata fél óránál nem tart tovább. Ahogy a kis golyócskák elkezdenek sülni, mézeskalács illat tölti be az egész lakást. Amíg sül a puszedlink, a mázat gyorsan bekeverjük, elmosogatunk és várjuk haza a kis csemetét.

Nyílik az ajtó, az előszobából hallom az érdeklődő kérdést: anya, mi ez a finom illat, mit sütöttél nekem? Én pedig mosolygok és várom, hogy megpillantsa a dekoratívnak ugyan nem nevezhető, de házi, igazi mázas puszedliket. Én már akkor tudom, az íze mennyei, muszáj volt mázcsurgatás közben egyet véletlenül eltörni, csak a kóstolás kedvéért.

Ha marad, a gluténmentes mézes puszedli tökéletes nasi az iskolában uzsira és tízóraira.

Íz-Lik recept guténmentes mézes puszedliEbből a mennyiségből 26 db gluténmentes mázas-mézes puszedli süthető.

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 g Doves Farm (plain white) flour gluténmentes lisztkeverék
  • 100 g porcukor
  • 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál gluténmentes kakaó
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • pár csepp citromlé
  • 1 egész tojás, és 1 tojás sárgája
  • 150 g akácméz (virágmézből is készíthető)
  • 80 g margarin

guténmentes mézes puszedli Íz-Lik receptHozzávalók a mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 120 g porcukorral

Elkészítés

  • A tészta száraz összetevőit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a margarint, a mézet és összegyúrjuk a masszát.
  • Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, tyúktojás sárgája méretű gombócokat készítünk és nem túl szorosan egymás mellé tesszük.
    Íz-Lik recept guténmentes mézes puszedli
  • Előmelegített 200 °C fokos sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük.  Mikor már nem forró a puszedli, de még meleg, akkor mártjuk meg a mázban az egyik oldalukat, majd egy tálra tesszük, hamar meg fog száradni.
    guténmentes mézes puszedli Íz-Lik recept

Máz elkészítése:

  • A tojásfehérjét a porcukorral 3 részletben, fokozatosan villával elkeverünk. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el.
    (Ez a máz mennyiség kb. fél adag gluténmentes mézes puszedlihez elegendő, ha az egész felületét be szeretnénk fedni: 2 tojásfehérjét 240 g porcukorral keverünk el.)

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi színt: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben adagban
mázzal együtt
1 puszedliban mázzal együtt
26 készítésekor
Energia 3405 kcal / 14199 kJ 131 kcal / 386 kJ
Fehérje 35,0 g 1,3 g
Zsír 48,6 g 1,9 g
  amelyből telített zsírsavak 12,2 g 0,5 g
Szénhidrát 685,2 g 26,4 g
  amelyből cukrok 363,1 g 14,0 g
Rost 5,5 g 0,2 g

A gluténmentes mézes puszedlii recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el

További Íz-Lik recept Évától ITT.

Kategória: , , , ,